Tornaveu
Reflexions al voltant de la pirotècnia a les festes popular, la normativa i la participació

Segons explica Eudald González, tècnic de l’Ajuntament de Gandia i organitzador del congrés, el paper de la pirotècnia “sempre és, ha sigut i serà el de símbol de celebració”. Però arran de l’entrada en vigor de la legislació (bàsicament europea) sobre manipulació d’elements pirotècnics) “s’ha perdut espontaneïtat, participació, complicitat, festa. Elements de tradició pirotècnica com les cordaes, quasi han desaparegut del mapa festiu. Tot això fa necessari un replantejament de la qüestió”.

La relació entre la legislació i la festa, i com aquesta afecta la participació, va ser un dels eixos temàtics del simposi, i ho és també del llibre. Però a banda d’això, el volum recull també altres qüestions, sobre l’evolució històrica, la seva simbologia, l’origen i la història; també sobre els elements pirotècnics, el vocabulari o la incorporació de les noves tecnologies. Són diverses mirades procedents d’antropòlegs i estudiosos de les tradicions populars, representants d’entitats, i també enginyers, químics i pirotècnics.

Simposi itinerant

El simposi sobre Focs a la Mediterrània és una iniciativa sorgida l’any 2016 a Vic per tal de servir com a punt de trobada i de reflexió al voltant de la pirotècnia en les festes tradicionals vinculades al foc. Després de recórrer Reus i Gandia, el passat novembre es va celebrar la 4a edició a Andorra la Vella, centrada en el foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana. L’any vinent viatjarà a Mallorca i es dedicarà a explorar la figura festiva del dimoni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa