Tornaveu
Es publiquen les actes del ‘V Simposi Internacional dels Focs Festius’

L’octubre de 2021, Mallorca acollia el V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània, dedicat a la relació que lliga la festa, el dimoni i el foc, que va aplegar experts en la matèria vinguts d’arreu dels territoris de parla catalana. Durant tres dies, diversos experts congregats pel Consell de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner, van exposar estudis sobre la figura del dimoni en diferents moments del calendari festiu i adoptant diferents formes, relacionades amb les festes populars de molts pobles mediterranis. El simposi esdevenia un espai de trobada i de reflexió per als diversos territoris de la Mediterrània, els quals comparteixen interessos culturals i pretén posar en comú l’activitat cultural i documental que porten a terme els diversos centres d’estudis localitzats als pobles i ciutats de Catalunya, València i les Illes.

Les ponències, recollides en un nou llibre

I d’aquí, com en les edicions anteriors, n’ha sortit tot un document teòric que ara publica l’Editorial Afers amb el títol La festa, el dimoni i el foc. Vè Simposi de Focs de la Mediterrània. Les ponències recollides al llibre s’estructuren en tres àmbits de treball:

Les identitats del dimoni. Les mil cares del dimoni: tracta totes aquelles qüestions que giren entorn de la figura diabòlica, tant les que fan referència a la identitat viscuda com a la identitat percebuda. Totes les aproximacions a la figura diabòlica, individual o col·lectiva i que es mou en un entorn festiu i igni, seran ben rebudes. L’etnografia, l’anàlisi antropològica o sociològica, el folklore o la psicologia col·lectiva són alguns dels calidoscopis possibles a l’hora d’afrontar aquesta mirada. Un esguard a l’esperit i als atributs diabòlics, els seus trets i les seves tipologies.

El dimoni en el seu context. El dimoni en el seu infern: s’analitza com observem, com coneixem i reconeixem el dimoni o els dimonis en un temps i un espai, geogràfic o social, determinats. Així, adquireix protagonisme el calendari festiu amb les manifestacions solsticials, les celebracions de festes d’estiu, el cicle de Nadal i les festes d’hivern, el temps carnavalesc, les celebracions domèstiques, etc. Igualment, hi caben aquelles celebracions festives on el foc és protagonista o actor principal, encara que el dimoni hi destaqui per la seva absència.

Comunicacions de temàtica lliure: en aquest bloc es van tractar aportacions relacionades amb la presència de la figura del dimoni en
la rondallística i el cançoner popular.

Abans de Mallorca, el Simposi es va celebrar a les ciutats de Vic (2016), Reus (2017), Gandia (2018) i Andorra la Vella (2019), i les ponències també estan publicades per l’Editorial Afers.

Podeu comprar el volum fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa