Tornaveu
Presentació del llibre ‘L’Arboç i els diables penedesencs’
A L’Arboç i els diables penedesencs. Els parlaments, element característic d’un model Daniel Vilarrúbias i Frederic Herrero hi analitzen, entre altres aspectes, les coincidències entre els parlaments de diables de tota la zona festiva penedesenca. En declaracions a Tornaveu, Vilarrúbias apunta que aquestes semblances notables s’expliquen probablement per l’existència d’un possible text mare, escrit just després de la Guerra del Francès, inspirat potser en una obra desconeguda del Segle d’Or espanyol.

El conflicte contra les tropes napoleòniques, apunten els autors en el llibre, va contribuir a forjar el model penedesenc de diables, del qual aquí es fa –via arbocenca- una revisió general força profunda, al llarg de més de 600 pàgines. Aquest model, que comprèn les colles històriques de Vilafranca del Penedès, l’Arboç, el Vendrell, Igualada i Sant Quintí de Mediona, es caracteritza per un vestuari auster i amb trets militaritzats, i l’existència de personatges amb rols definits i una clara jerarquia entre ells.

En l’annex documental, L’Arboç i els diables penedesencs incorpora un ampli reguitzell de parlaments de diables vuitcentistes i altres transcripcions documentals. Segons destaquen els autors, els balls parlats van mantenir la finalitat catequètica fins a temps molt recents. “Durant els anys trenta i quaranta –emfatitza Vilarrúbias- es recitaven punt per punt”, sense incorporar elements satírics o d’actualitat local que no fossin els versos, els quals podien variar cada any.

Presentació de l’acte sacramental

A començament de segle XX, Joan Tarafa i Gumà va fer una transcripció del ball parlat dels diables de l’Arboç, publicada per Esteve Cruanyes en el llibre Ball de diables de l’Arboç (1988). Des dels anys quaranta del segle XX, el text ha sofert nombrosos canvis que han modificat l’argument i el registre original d’aquests parlaments, inicialment concebuts com un acte sacramental amb voluntat moralitzadora. Per fer-ho realitat, s’ha adaptat la versió castellana recollida per Tarafa al català. La nova proposta comporta recuperar el fil argumental històric i podrà veure’s per primera vegada el mateix dissabte 20 d’agost a la plaça de la Vila de l’Arboç, seguidament a la presentació del llibre.

El Ball de Diables de l’Arboç està conformat per Llucifer, la Diablessa, un abanderat, l’arcàngel Sant Miquel i un àngel (interpretats per infants), els timbalers, els saquers, el calador, i setze diables –també anomenats borrons– que porten maces de fusta. El 2010 va ser declarat element festiu tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa