Tornaveu
“Lo Golafre” de Tortosa, guanyador del 1è Concurs Nacional d’Enceses

Redoble de timbals, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC) Pep Enric Martí fa la preceptiva pausa dramàtica, i finalment anuncia el nom que tothom desitja conèixer: “Colla de Diables i Tambors lo Golafre”. Gran satisfacció entre els diables tortosins, que d’aquesta manera s’han erigit com a guanyadors del 1è Concurs Nacional d’Enceses, celebrat dissabte 10 de març a Picamoixons.

Prèviament, sota el plovisqueig constant que durant gairebé dues hores ha amenaçat la mateixa celebració del concurs, les onze colles participants han demostrat la gran diversitat artística d’enceses present al nostre país. Des de les formes més rituals a les aparentment més espontànies, passant per expressions teatrals (ús de màscara o elements d’imatgeria) o fins i tot coreogràfiques. Amb aquest objectiu, han recordat els presentadors Quim Rutllant i Esther Plana, la FDDC ha organitzat un concurs que representés totes les vegueries catalanes.

Acompanyant lo Golafre en el “podi” d’honor, el Concurs Nacional d’Enceses ha reconegut la Colla de Diables de Riudoms i la Colla de Diables La Vella de Gràcia amb el segon i tercer premi respectivament. La deliberació, molt difícil i ajustada segons han destacat els membres del jurat, ha valorat les actuacions que totes les colles havien fet en la doble ronda de competició: una de format lliure, en la qual podien fer espetegar tot la pólvora que s’haguessin endut; l’altra, restringida al material pirotècnic que, sense previ avís, els hi han cedit les quatre pirotècnies col·laboradores.

Record als presos i exiliats polítics

El Concurs Nacional d’Enceses ha tingut un clar component reivindicatiu. El conseller de Cultura Lluís Puig hi ha estat present gràcies a la projecció d’un vídeo, i també com a membre honorífic del jurat. Per altra banda, acabades les rondes de competició, mentre es decidia quines colles s’emportarien els guardons a cosa, totes elles han participat en una encesa de germanor molt simbòlica. Els gairebé 500 diables congregats a Picamoixons han encès carretilles grogues i vermelles com a record i denúncia a l’empresonament i exili dels membres del govern, els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, i l’exdiputada Anna Gabriel.

El 1è Concurs Nacional d’Enceses ha estat possible gràcies a la col·laboració de Focs Artificials Estalella, Pirotècnia Catalana, Pirotècnia Igual, Pirotècnia Tomàs, i l’asseguradora Arç Cooperativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa