Tornaveu
Les festes amb foc, de dalt a baix

Calendari de festes amb pirotècnia és un recull exhaustiu de les celebracions festives de les terres de parla catalana que utilitzen la combustió de pólvora en algun moment de la seva seqüència ritual. L’objectiu del llibre és triple. El volum dóna a conèixer l’extraordinària riquesa i diversitat de celebracions festives que tenen la pirotècnia com a protagonista i els diferents usos –religiosos i profans– que se li donen. Per l’altra, mostra la bellesa plàstica que les guspires i el tro tenen quan s’utilitzen en contextos festius. I, finalment, vol reivindicar, en una època de prohibicions i reglamentacions en l’ús de la pirotècnia, el valor patrimonial de totes aquestes expressions festives, des de les grans celebracions d’origen ancestral a les pràctiques individuals o festes de creació recent.

Finançat amb micromecenatge, aquest volum vol abordar en perspectiva panoràmica totes les modalitats de pràctiques pirotècniques existents, des del llançament individual i espontani de coets a l’aire o traques per demostrar alegria fins a les complexes piromàquies que impliquen tot un poble. Un llibre que combina el rigor i l’exhaustivitat etnogràfica amb unes excel·lents fotografies de les festes que hi apareixen.

A banda de les festes destacades amb fotografies, el llibre inclou un conjunt de ressenyes de nombroses festes menys conegudes però també interessants, com la Volada del Drac de Banyeres del Penedès, la Fogardera de la Ràpita, els Bous de Foc de la Freixneda, el Sostre de Foc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, el Festival d’Enceses de Bestiari d’Artesa de Lleida, la Festa de Sant Joan d’Artés, el Passaferes d’Alpens …

Calendari de festes amb pirotècnia, de la col·lecció Els llibres de festes.org de l’editorial Botarga Produccions (2014) té un preu de 30 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa