Tornaveu
La sàtira política dels Diables de l’Arboç acaba al jutjat 

En un context de festa, la sàtira política i la broma són habituals. Però no sempre cauen bé. Això és el que li ha passat a la Colla del Ball dels Diables de l’Arboç, que s’ha trobat amb una demanda al jutjat de part d’una regidora del PP, Laura Aragón. La política ha demanat empara a la justícia en considerar que els versots pronunciats per la Colla en la darrera festa major d’aquest municipi del Baix Penedès, l’agost del 2013, en què la titllaven de “bruixa” i expressaven el desig de “fer que nedi mar endins, si pot ser entre els taurons” i que també la relacionaven amb un conegut club de cites de la zona, són injúries contra la seva persona. Des dels Diables emmarquen les paraules en una tradició de molts anys a la localitat i a molts altres pobles de Catalunya des de fa moltes dècades, sense que mai hagin causat cap problema.

Els Diables emmarquen les paraules en la tradicional sàtira política de la festa i es mostren perplexos que la regidora hagi trigat sis mesos a dir res, i que hagi demanat 6.000 euros d’indemnització a canvi d’oblidar-se de l’afer. De fet, com explica un membre de la colla, Ramon Vallverdú, “la regidora no ens demanava que ens disculpéssim, només volia diners, i a una entitat sense ànim de lucre demanar-li 6.000 euros… ens hi neguem”. Vallverdú afirma que als versots “ni la vam anomenar, no la coneixem de res, és una nouvinguda que s’ha donat per al·ludida” pels versots i que la denúncia demostra “la poca deferència que té cap a les entitats de cultura popular i tradicional de l’Arboç”, especialment cap als Diables, que tradicionalment, arreu del territori, llegeixen per festa major els seus versos satírics, de burla de la població i, especialment, de les autoritats polítiques.

Mentre el procés legal segueix el seu curs, la colla ha rebut el suport de diferents colles de diables de diferents punts de Catalunya, així com d’entitats relacionades amb l’àmbit del foc i la tradició.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quim a abril 16, 2014 | 09:17
    Quim abril 16, 2014 | 09:17
    Els partits colonialistes estan molt nerviosos. Estiguem preparats, ens atacaran per totes bandes dia si i dia també. Visca Catalunya Lliure!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa