Tornaveu
La pirotècnia, protagonista del III Simposi Internacional de Focs Festius

Quin so té el foc, un element fonamental i molt definitori de la cultura popular? Quin paper tenen els focs de pirotècnia en el desenvolupament de les manifestacions festives a casa nostra? Són algunes de les preguntes que mirarà de respondre el III Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània, que se celebrarà a Gandia (País Valencià) entre els dies 13 i 15 d’abril del 2018. Amb el subtítol Els sons del foc: la pirotècnia a les festes, aquest congrés analitzarà els vessants etnològics, artístics i normativa del foc, a través de ponències, taules redones i comunicacions, així com activitats complementàries com exposicions, demostracions de pirotècnia i concerts. Gandia, amb una llarga i històrica tradició festiva en el món de les falles, ha estat també capital de la Cultura Valenciana 2017, i acull aquest congrés prenent el relleu a Reus i Vic, que van acollir les edicions precedents.

El simposi s’estructura en tres blocs. El primer tractarà l’evolució històrica, tradició i importància de la pirotècnia en les festes populars, proposant un recorregut des del “foc antic” a la incorporació de les noves tecnologies a la pirotècnia, que han significat canvis en les manifestacions festives com ara les falles, les festes majors, o les celebracions religioses i civils. El segon bloc es dedica a la pirotècnia al carrer: la conquesta de l’espai públic per a la festa en les seves diverses manifestacions, com ara els corre-focs, balls de diables, bèsties de foc, etc. I un tercer bloc dedicat a l’actual pirotècnia a les festes. Aquí s’analitzarà la recent implantació de la normativa en la manipulació d’elements pirotècnics i els seus efectes en l’evolució de la festa, sobretot pel que fa a la participació popular.

També hi haurà un espai de debat obert dedicat a la nit de Sant Joan, però també de la Pasqua, les festes d’hivern i d’estiu, les marxes de torxes o Tots Sants. La inscripció al simposi és gratuïta, però l’organització prega als assistents que s’inscriguin per rebre documentació a través del correu electrònic [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa