Tornaveu
La directiva europea sobre foc encén els Diables de Reus

Obeir o desobeir. Aquesta sembla ser la qüestió de fons en la polèmica que aquesta setmana ha esclatat a Reus (Baix Camp) entre diverses entitats que participen a la gran festa de Sant Pere i el consistori. Els Diables de Reus avisaven que la seva participació als correfocs en cap cas no es podia donar per feta, perquè si l’Ajuntament pretén complir estrictament la directiva europea sobre el foc i les modificacions afegides pel govern espanyol, els menors de vuit anys de la colla no podrien sortir, a causa d’una modificació que va entrar en vigor el 2010.

Una situació inacceptable per al Ball de Diables de Reus, que té una trentena d’infants d’aquestes edats que surten al carrer encenent les carretilles. La colla reclama una solució que permeti que els petits puguin participar de la festa, perquè si no, els adults tampoc no ho faran. Aquesta mesura de força, que va avançar Ràdio Reus-SER, la van posar sobre la taula durant les negociacions que s’estan duent a terme entre la junta del Ball de Diables i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus.

En aquesta taula de negociació, com explica ReusDiari.cat, el consistori ha exposat que és responsabilitat seva acreditar quines persones participen en la festa quan contracten l’assegurança de responsabilitat civil. De manera que el consistori no pot, amb la llei a la mà, autoritzar que nens de menys de vuit anys participin en el correfoc de Sant Pere encara que sigui una autoritat superior com la subdelegació del govern espanyol a Tarragona qui li pertoqui vetllar pel compliment de la norma.

Sigui com sigui, assenyala aquesta publicació digital, tant l’Ajuntament de Reus com els Diables estan buscant una solució que satisfaci totes dues parts i que sigui legal. Des del consistori han iniciat també converses paral·leles amb el Departament de Cultura de la Generalitat i altres ajuntaments del país per trobar solucions a aquest conflicte i evitar cancel·lar un dels actes més vistosos de la festa major reusenca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa