Tornaveu
La colla de diables Malèfica del Coll, ambaixadora a l’Alguer

L’últim cap de setmana de juny l’Alguer ha acollit l’actuació de la Colla de Diables Malèfica del Coll, de Barcelona.

La suma d’iniciatives i col·laboracions ha donat com a resultat un cap de setmana on l’Alguer i la cultura catalana s’han agermanat a través del foc. Amb motiu de la celebració del 30è aniversari del naixement de la Colla de Diables Malèfica del Coll els membres van decidir fer una actuació a l’Alguer, com a territori de parla catalana fora del Principat. Presa la decisió, han rebut el suport del Servei de Cultura Popular de l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona) i de la Representació del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer, que ha fet possible el tràmit de permisos de pirotècnia, entre d’altres qüestions logístiques, com ara l’allotjament, per a la qual tasca s’ha comptat també amb la col·laboració de l’organització no governamental per al foment del turisme Pro Loco a l’Alguer. A més a més, aprofitant que l’Obra Cultural de l’Alguer acull l’exposició itinerant del Museu Etnològic de Barcelona, La Nit de Sant Joan, l’associació algueresa ha convidat Francesc Fabregat, Cap del Servei de Cultura Popular de l’ICUB, per una conferència sobre el món dels diables, on també van participar membres de la Malèfica del Coll.

“Pel seu caràcter turístic, ens pensàvem que la majoria de públic serien turistes, però ens en vam adonar que no, que eren ciutadans algueresos entusiasmats per l’espectacle”, explica Daniel Benito, cap de colla de la Malèfica del Coll. La colla de diables del barri del Coll de Barcelona, acompanyada de la seva secció de tabalers, van realitzar una primera actuació la nit del dissabte on, si bé la regulació de la ciutat va impossibilitar un correfoc, la colla va fer una cercavila pel centre històric que va culminar amb un espectacle estàtic de foc. L’acte va agradar molt al públic, ja que l’endemà, diumenge, molts dels assistents van tornar a aplegar-se per participar en un altra cercavila, aquest cop de lluïment, és a dir, sense pirotècnia, que va fer la Colla de Diables. “Ha estat una gran celebració dels nostres 30 anys. No ens esperàvem comptar amb tanta participació, ha estat una grata sorpresa, com tampoc ens esperàvem que molta gent ens parlés en català, compartint un sentiment de germanor”, valora Benito sobre l’experiència. Molt activa, la colla prepara altres activitats de commemoració del seu naixement, com és pujar el Mata-galls amb el seu drac, en Gaudiamus, i la creació d’una secció de tabalers infantils, que s’afegiran a la ja existent divisió de diables infantils, els Escuats.

Recuperació de Sant Joan a l’Alguer

Abans de l’actuació del divendres, la sala d’actes de l’antic Cercle de Mariners va acollir la conferència El món dels diables i la cultura tradicional del foc, a càrrec de Francesc Fabregat, Cap del Servei de Cultura Popular de l’ICUB. “Tant en la sala, com en les actuacions de la colla la Malèfica del Coll, es percep molt interès entre els habitants de l’Alguer, ho han de madurar, però crec que podria arribar a néixer a l’Alguer una colla de diables”, diu Fabregat.

Precisament l’Alguer viu una recuperació de la celebració de la gairebé desapareguda Festa de Sant Joan, i dins d’aquest context cal entendre l’emoció que ha despertat la visita de la colla de diables. “Fins als anys 60 a l’Alguer s’encenien fogueres a cada plaça, que petits i grans saltaven”, exposa Claudia Soggiu, presidenta de l’Obra Cultural de l’Alguer, tot recordant que el salt tenia un “valor religiós-cristià”, un sentit que s’ha desvirtuat. Aquesta tradició ha reculat i actualment queda com un vestigi, convertida en un espectacle que es realitza a la platja, com un atractiu turístic que ha perdut part del seu significat.

“Aquesta festa ja no és la genuïna celebració de Sant Joan, és per això que des de l’Obra Cultural de l’Alguer, en coherència amb la nostra vocació cultural, intentem recuperar, mantenir i transmetre a les generacions futures el sentit autèntic de la Festa”, resumeix Soggiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa