Tornaveu
Els dimonis de Massalfassar, una referència al País Valencià

La Colla de Dimonis de Massalfassar va néixer la tardor de l’any 1991, fruit d’un projecte compartit entre el Col·lectiu Cívic La Forana i el GERC Llar, tots dos de Massalfassar (L’Horta, País Valencià). El repte aleshores era recuperar les diferents manifestacions de la cultura popular: música, cançons, teatre, foc, etcètera, tot i que ben aviat el correfoc es va convertir en la principal activitat d’aquesta colla, que avui té més de dos-cents socis, entre els quals, els infants que formen part de la Colla de Dimonis Infantil.

Com moltes altres entitats de cultura popular, els Dimonis de Massalfassar han superat èpoques complicades pel que fa al finançament de les seves activitats -més encara al País Valencià, on l’administració actual no té especial sensibilitat per la tasca que fan aquestes entitats-, però la gran acceptació popular i els esforços dels mateixos socis l’han consolidat com una referència cultural a Massalfassar i a d’altres poblacions.

Superades les dues dècades d’activitat, la Colla de Dimonis de Massalfassar té consolidat tot un catàleg de personatges molt coneguts i estimats: la gàbia de Llucifer, la diablessa, l’Arpella de la Marjal, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), i el Drac Ovid i la gegantesca tartaruga, apel·latiu que al·ludeix al nom tradicional amb què es coneixia la tortuga que treia el gremi dels obrers de vila en totes les processons i seguicis festius del barroc valencià, que està feta d’alumini i fa deu metres de llargària per dos d’amplària.

En els seus vint-i-tres anys d’existència, la Colla de Dimonis de Massalfassar no només ha creat el seu propi model de correfoc, un espectacle que ha recorregut el llarg i ample de la geografia valenciana i que també s’ha pogut gaudir a Catalunya, Balears, Castella, Euskadi, Itàlia i Portugal. La Colla també manté intercanvis culturals amb d’altres entitats dels Països Catalans i a escala internacional. A tall d’exemple, ha participat en actuacions de grups com Triskell, de la Bretanya francesa, el també grup francès Aksac, el grup italià La Ciapa Russa. I a més a més, la Colla de Diables programa diverses activitats esportives per als seus socis i amics, com rutes en bici i excursions a la natura.

En aquest enllaç podeu veure una de les seves actuacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa