Tornaveu
El 2n Concurs Nacional d’Enceses de Catalunya encén Riudoms
Tot i que els líders espirituals ens han insistit en les virtuts del cel, no ens enganyen, la majoria sabem que la festa està a l’infern. Així va quedar clar dissabte al vespre en el 2n Concurs d’Enceses de Catalunya, que va convertir la tranquil·la plaça de l’església de Riudoms (Baix Camp) en un infern de foc, espurnes, fum i sofre. La trobada, que va reunir uns 500 diables i prop de 1500 espectadors, va servir per demostrar tot el treball i preparació que hi ha al darrere de qualsevol actuació d’una colla de diables.

L’infern a vegades pot sonar a les guitarres de rock de ‘Highway to hell’, o a les campanes tubulars de L’exorcista. Però a Catalunya sens dubte són els ressons dels tabals els que anuncien els diables. A les 20.30 hores del vespre, en una plaça de l’església plena d’espectadors, els grups de tabalers de les diferents colles participants van donar a inici a la festa. Després d’una encesa de lluïment a càrrec dels Diables de Riudoms, va començar la competició, que enguany enfrontava vuit colles: Diables de Manresa-Xàldiga, Diables de les Borges Blanques-Grup Recerca, Diables Voramar del Serrallo (Tarragona), Diables de Terrassa, Ball de Diables dels Monjos-Spantus, Diables de la Creu Alta de Sabadell, Diables Foc i Gresca (Tarragona) i Ball de Diables de Ribes-Colla Jove (Sant Pere de Ribes).

Dues rondes de competició

Els participants es van enfrontar primer en una ronda anomenada “d’igualtat”, perquè totes les colles havien rebut per part de l’organització una caixa amb material pirotècnic i havien tingut 15 minuts abans de sortir a escena per decidir l’actuació.

A continuació, es va celebrar una segona ronda d’enceses lliures, en què les colles podien disposar de tota la pirotècnia que desitgessin per realitzar l’actuació. Llavors és quan es van veure les enceses més espectaculars i diverses, des de les més aparentment més espontànies fins a les més coreogràfiques o teatrals, amb ús de màscares o elements d’imatgeria. El concurs va finalitzar amb una encesa conjunta de germanor

Després d’uns minuts de deliberació, va arribar el moment més esperat de la nit. El president de Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí Arbós va pujar a l’escenari per donar a conèixer el veredicte del jurat: el primer premi per al Ball de Diables de Ribes – Colla Jove de Sant Pere de Ribes (El Garraf), segon per als Diables Voramar del Serrallo de Tarragona i tercer per als Diables de la Creu Alta de Sabadell (Vallès Occidental).

La trobada va tenir un component reivindicatiu. L’actuació va comptar amb la lectura d’un manifest conjunt de l’ANC Riudoms i d’Òmnium Baix Camp per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i també es va llegir una carta de l’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, escrita des de la presó de Lledoners.

La jornada, organitzada per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riudoms i del Grup Diables de Riudoms, va acabar amb un sopar de germanor i un concert a càrrec de la banda musical Albercocks a la plaça de la Palmera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa