Tornaveu
470 diables participaran en el 1è Concurs Nacional d’Enceses

Pot ser un concurs de cultura popular una eina d’aprenentatge? Durant la presentació aquest matí del 1è Concurs Nacional d’Enceses, que se celebrarà a Picamoixons (Alt Camp) el 10 de març, Pep Enric Martí s’ha mostrat convençut que sí. “A vegades—ha apuntat el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC), entitat organitzadora del certamen—es relaciona el món dels diables amb la disbauxa i la improvisació. El concurs demostrarà que hi ha molta feina darrera de cada actuació de diables, i serà un punt de trobada perquè unes colles de diables puguin aprendre de les altres”.

Prèviament, Francesc Rull i Jordi Agràs, alcalde de Picamoixons i director de Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, han donat les benvingudes institucionals a les persones i mitjans congregats al Local Social de Picamoixons. Retornant la gentilesa de la FDDC, que ha decidit nomenar Lluís Puig com a president d’honor de la convocatòria, Agràs ha traslladat el suport del conseller i la directora general de Cultura Maria Àngels Blasco a la iniciativa.

El 1è Concurs Nacional d’Enceses, ha avançat Martí, serà presentat pels periodistes Esther Plana i Quim Rutllant, conductors del programa de cultura popular “Mans”, emès a Catalunya Ràdio. Ells seran els responsables de presentar les onze colles participants en les dues rondes de competició: una de format lliure (19:00h), l’altra restringida als materials que les pirotècnies oferiran homogèniament, i sense previ avís, a tots els grups (20:00h).

Com a cloenda de la presentació, el comissari del concurs Marc Gascón ha anunciat algunes xifres molt simptomàtiques per entendre les seves dimensions: 54 candidatures presentades, 11 colles sel·leccionades, 470 diables que en formaran part, 80 entitats implicades en l’organització, s’estima que hi assisteixin 2.000 persones com a públic, i un pressupost de 15.000€, sufragat gràcies a la concessió de Premi CoNCA 2015 a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. Així mateix, Gascón ha agraït la complicitat de les quatre pirotècnies col·laborades (Pirotència Catalana, Focs Artificials Estalella, Pirotècnia Igual, Pirotècnia Tomàs) i l’asseguradora Arç Cooperativa en l’organització del certamen.

Hauria estat una presentació incompleta si, acabats els parlaments, no s’hagués sentit soroll de petards. Davant els alumnes de primària de l’Escola Rocabruna de Picamoixons, nou de les colles participants en el concurs han fet dues enceses conjuntes. Els somriures i la il·lusió dels nens en veure espetegar les carretilles són el millor presagi que el 1è Concurs Nacional d’Enceses revalorarà les actuacions de diables i dimonis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa