El Centre Cultural la Llacuna d’Andorra va acollir, dimecres 20 de desembre, la presentació del llibre Roda el foc. 30 anys de falles a Andorra la Vella. El periodista Albert Roig ha entrevistat més de 80 persones per a poder explicar els tres principals punts d’inflexió viscuts en aquest període (1987-2017). La recuperació de la crema de falles als espais públics l’any 1987, que fins llavors s’havia circumscrit als entorns familiars o privats; la col·laboració entre els fallaires i el Centre de Cultura Catalana, que a partir de l’any 1997 s’implica decididament en la festa i contribueix a guanyar les simpaties d’uns dirigents que desconfiaven del seu caràcter anàrquic; i finalment l’acceptació de la candidatura de les falles andorranes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, que ha contribuït a internacionalitzar les cremades i promoure’n una major identificació entre les noves generacions.

Les falles andorranes es distingeixen perquè els participants no baixen en cadena per una muntanya, sinó que comencen el recorregut al nucli urbà representant diferents figures. Malgrat aquesta singularitat, ha apuntat Roig, “reflecteixen molt bé el caràcter de la gent dels Pirineus, que és amant del foc”. I en aquesta línia ha recordat una data molt especial: 1996. Tot i que les administracions van prohibir aquest any la cremada de les falles, un grup de 80 fallaires van seguir celebrant-les clandestinament. Sense aquest acte de rebel·lia, senyal inequívoc de l’arrelament de la festa en la població, probablement haurien tornat a desaparèixer dels carrers i places.

Coeditat per Anem Editors i Editorial Pagès, Roda el foc publica la segona fase del projecte de salvaguarda de la memòria de les falles andorranes. Anteriorment, Rosa Burgos i Albert Cristòfol van dirigir el documental El camí de foc. La cremada de falles a Andorra la Vella (2014), que repassa la cremada de falles a la capital andorrana durant la primera meitat del segle XX. Els dos projectes han estat liderats per l’Associació de Fallaires Andorra Vella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa