Tornaveu
10 colles convidades al desè aniversari del Ball de Diables de La Canonja

Des de mitjans abril, el Ball de Diables de la Canonja està celebrant el desè aniversari de la creació de la colla. Divendres 11 d’agost, a partir de les 22.15 h, es viurà el moment culminant de la commemoració. El correfoc del Xè aniversari començarà al carrer de les Garrigues i prosseguirà pel carrer Poetes Bertran, l’Avinguda Carrasco i Formiguera, la Plaça del Castell, el carrer Masricart i el carrer Raval, on finalitzarà el recorregut. La colla local estrenarà la indumentària presentada el 29 de juliol, obra de la dissenyadora Tamara Huete.

A més del Ball de Diables de La Canonja, el correfoc comptarà amb la participació del Ball de Diables 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, el Ball de Diables de Banyeres del Penedès, el Ball de Diables de Valls, el Ball de Diables de Sabadell, el Ball de Diables de Reus, el Ball de Diables de Vila-seca, el Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, el Ball de Diables de Ribes Colla Jove, el Ball de Diables de Tarragona i el mateix Ball de Diables de la Canonja. A la conclusió del correfoc, totes les colles faran dues enceses: una de lluïment, i una segona conjunta, amb la participació de les Diablesses i els Llucifers de cada ball.

El 20 de maig, també en el marc del desè aniversari, els diables canongins van fer l’acte de presentació de l’Arcàngel Sant Miquel, i van convidar els balls de diables de Mataró i Vila-seca a una taula rodona.

Història dels diables canongins

La primera referència de grups de diables a La Canonja es troba en retalls de premsa del 1876, 1880 i 1901. Per la proximitat del municipi amb Reus, l’entitat considera que és molt probable que els balls primigenis seguissin el model del Camp de Tarragona.

El Ball de Diables de La Canonja va crear-se el 2013, com a secció de l’ateneu La Nova Amistat.  Els seus membres van optar per adoptar progressivament el model penedesenc, en considerar “que és un model molt més ric quant a representació respecte l’altre” i també perquè promou que la gent pugui participar del ball sense haver de costejar-se els vestits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa