Tornaveu
El Corpus de Sitges ja és Festa Patrimonial d’Interès Nacional

El Govern, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat declarar el Corpus de Sitges com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i inscriure-la en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La vila del Garraf es converteix així en l’única localitat catalana, juntament amb Barcelona, que disposa de dues festes amb aquesta catalogació: la Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

La declaració s’atorga a festes que tenen un arrelament i una rellevància especials. El Govern ha de vetllar per la seva protecció i promoció, així com per la conservació dels seus elements essencials. La referència escrita més antiga de la celebració del Corpus és de l’any 1358 a les anotacions dels llibres de comptes de la Pia Almoina. El 1647 apareix documentat el pas de la processó pels carrers de la vila. Al llarg del segle XIX es configuren i es fixen bona part dels principals elements de la festa: les catifes de flors, la participació dels gegants a la processó i l’Ou com Balla.

Tres dies de celebració

Els actes s’organitzen de divendres a diumenge. Divendres, el Pregó del Clavell i la inauguració de l’Exposició de Clavells. Dissabte, l’inici de la confecció de catifes i la cercavila amb els gegants. Diumenge de Corpus, la finalització de les catifes, les visites a les catifes i, a la tarda, la missa solemne i la processó. La posterior ballada final dels gegants i el Refresc del Corpus tanca la festa.

En el recorregut de la processó, les catifes florals i els altars són l’element principal i més representatiu del Corpus de Sitges. Està documentat des del darrer terç del segle XIX i es manté fins a l’actualitat. Des de la dècada de 1950, el dibuix de la catifa i la seva confecció s’inicien la nit de la vigília de Corpus i es perllonga fins a l’endemà al migdia en què són exposades fins al pas de la processó. El nombre de catifes ha anat variant i creixent al llarg del temps, així com les ubicacions i la participació.

Entre els elements incorporats al llarg del segle XX, destaca l’Exposició Nacional de Clavells iniciada el 1918 i el que actualment es coneix com el Concurs d’Ornamentació Floral de Balcons, Finestres i Façanes que reforça la tradició de veïns i entitats de decorar façanes, balcons i patis. La transformació de la vila a través de creacions efímeres d’alt nivell artístic atrau milers de visitants.

El Corpus de Sitges està organitzat per l’Ajuntament de Sitges i la Comissió Municipal del Corpus. Compta amb una gran participació d’entitats i veïns de la població. La Festa del Corpus de Sitges va ser declarada d’Interès Artístic Nacional pel Ministeri d’Educació el 1952 i d’Interès Turístic Nacional pel Ministeri d’Informació i Turisme el 1965.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa