El simposi va comptar amb la participació de ponents provinents de Mèxic, Malta, Espanya, Catalunya i de la Unesco, que van debatre al voltant de qüestions com els reptes de la gestió cultural del patrimoni cultural immaterial, les polítiques públiques, la valorització de les pràctiques culturals vives, entre altres.
Vicenta Pallarès, presidenta de la Coordinadora Internacional d’Entitats Catifaires, entitat impulsora de la candidatura, va ressaltar que “les catifes constitueixen un patrimoni cultural que és latent, actiu i fidel als seus orígens en moltes de les comunitats locals que practiquen aquest art i desperta un sentiment d’identitat i de continuïtat generacional en el seus practicants que ha de ser reconegut per la Unesco”.
En la trobada, María Agúndez, sotsdirectora de Gestión y Coordinación de Bienes Culturales del Ministerio de Cultura de Madrid, va ratificar el suport del govern espanyol a la candidatura dels catifaires i va assenyalar que treballen a tots els nivells per a presentar-la a la Unesco el més aviat possible. Agúndez va recordar que el paper de les comunitats portadores és indispensable en tot el procés, però que també són de gran rellevància les relacions internacionals que ha d’establir el govern central amb els altres estats (Malta, Bèlgica i Mèxic) per fer arribar a bon port la candidatura.
El simposi va comptar amb la participació de Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO, qui va expressar el seu convenciment que les catifes són un patrimoni cultural immaterial a conservar. A més, representants dels governs de Mèxic i Malta i Espanya van explicar la seva feina per posar en valor i donar visibilitat a les tradicions i pràctiques del patrimoni intangible dels seus respectius països.
Pels organitzadors, després de dos anys d’aïllament i interrupció de les activitats per la pandèmia, el simposi ha estat una bona ocasió per tornar a reunir els membres de les diverses comunitats catifaires i els representants de les institucions dels estats implicats en la presentació de la candidatura.
Salou s’omple de catifes
Posteriorment al simposi, els cap de setmana del 17 i 18, Salou va acollir també la I Trobada Internacional de Catifaires. Hi van participar una vintena de delegacions internacionals, provinents de Catalunya, Espanya, Mèxic, Itàlia, Japó i Malta, que van omplir de catifes el passeig de Jaume I, amb el títol ‘Salou, un mar de flors a la costa catalana’.