L’art efímer català comprèn diferents disciplines amb estils, formes i tècniques adequades a cadascuna de les seves manifestacions culturals. Està composat per elements naturals de curta durada i per valuós i bonic que sigui, la seva existència es limita a la vistositat dels elements que el conformen.
A Catalunya, l’art efímer té més de dos segles d’història representat per les enramades, catifes de flors, per l’art floral i altres modalitats com l’arranjament de carrers, ornaments, etc. Té l’origen a finals del segle XIX, en la festa del Corpus, amb l’objectiu de donar un aspecte més fresc, olorós i perfumat als carrers per on passava la processó.
Les catifes de flors són, per excel·lència, el model d’art efímer català que més evoluciona. Des del factor religiós dels seus inicis esdevenen un element de cultura popular i tradicional, arrelat a l’associacionisme català, que actua com un factor integrador de la societat, sense cap més lligam o sustentació que el llegat històric.
VI Congrés Internacional d’Art Efímer
El 2005 a Catalunya es constitueix una Federació d’Entitats Catifaires amb l’objectiu d’unir esforços per mantenir, difondre, conservar la tradició i avançar en la millora de l’art efímer, per assolir més garanties de futur. La federació prepara per al mes de setembre el VI Congrés Internacional d’Art Efímer que se celebrarà a Barcelona durant les Festes de la Mercè, amb especialistes d’arreu del món. Aquest congrés marcarà un abans i un després en la innovació de les tècniques i dels recursos materials i econòmics.
Barcelona esdevindrà per les festes de la Mercè una exposició de les millors catifes del món. La Ciutat Comtal tindrà un passeig de les Drassanes, florit i perfumat per homes i dones que hi posaran el seu millor art, la seva creativitat i el seu saber.