Tornaveu
La Federació Catalana de Catifaires sorprèn a la festa de l’Octava Noche

El fotorealisme sempre és més complicat que l’estilització de la realitat, i una mala aproximació al realisme genera rebuig. Per això un cop més cal aplaudir la Federació Catalana d’Entitats Catifaires que ha participat, conjuntament amb dos catifaires de l’associació Alfombristas de Bueu (Vigo), amb una catifa plena de detalls, a la 2a Trobada Internacional de Catifaires d’Uriangato, dins del marc de l’espectacular festa de l’Octava Noche, celebrada la nit del 6 d’octubre.

L’Octava Noche és una festa en honor de San Miguel Arcángel, patró d’Uriangato (de l’estat mexicà de Guanajato), que omple els carrers de catifes florals i d’art efímer. Al llarg de cinc quilòmetres els veïns de la ciutat guarneixen cinc quilòmetres de carrers, pels quals desfila la processó amb la imatge de San Miguel Arcángel, des de les 19h de la tarda del 6 d’octubre, fins ben entrada la matinada, de l’endemà. És en aquest context de l’Octava Noche, que la festa s’obre a països d’arreu del món, sota el nom de 2a Trobada Internacional de catifaires, on han participat diversos països que formen part de la Comissió Gestora Internacional d’Entitats Catifaires i d’Art Efímer. A més dels catifaires catalans i gallecs, que han representat Espanya, hi ha hagut catifes d’entitats dels següents països membres de la comissió gestora: japó, Itàlia, Bèlgica, Guatemala, Brasil, i d’altres estats mexicans com Chacala i Michoacán, a banda de tres entitats de l’Octava Noche.

Una catifa arriscada, superada amb nota

Cinc membres de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires juntament amb dos membres d’Alfombristas de Bueu (Vigo), han participat amb la catifa La cultura nos une, disseny dut a terme per la mateixa Federació Catalana i el dissenyador gràfic J. Dasquens, que ha representat diversos elements de l’Estat espanyol. Així, hi havia una jota, representant Aragó, el Teide, representant les Illes Canàries, una gaita, per Astúries, una Sardana i la rosa de Sant Jordi, per Catalunya, l’escut de Castellà i Lleó, les típiques edificacions artesanals dels Orreo (Galícia) i el Quijote i Sancho Panza, davant d’un molí (Castella la Manxa). I, en una posició central, Sant Miguel Arcángel. “Hem estat a l’altura, tot i que el nivell general, tant dels participants a la 2a Trobada Internacional, com dels veïns del poble ha estat molt alt”, ha exposat Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires.

Així doncs, dos catifaires del Corpus de la Garriga, una del Casal de Mollet del Vallès i dues d’Acció Cívica Calderina de Caldes de Montbui, juntament amb els dos de Bueu, han elaborat una catifa per a la qual van treballar des de les 6 del matí fins a les 14h del migdia del 6 d’octubre.

Trobades com la d’Uriangato, serveixen per situar Catalunya dins l’esfera catifaire mundial, alhora que han permès un pas endavant per a la Comissió Gestora Internacional, la presidència de la qual l’ostenta la mateixa Pallarès. “Hem arribat a acords internacionals per a projectes per a tot l’any 2018”, afirma Pallarès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa