Tornaveu
La Federació Catalana de Catifaires presenta candidatura cap a la Unesco

L’acumulació d’actes en un cap de setmana farcit d’activitats per als catifaires no ha impedit que cadascun d’ells se celebrés amb èxit. Caldes de Montbui ha estat el centre neuràlgic dels catifaires el cap de setmana del 2 i 3 de desembre, amb motiu de la 12a Trobada de Catifaires de Catalunya. Durant el cap de setmana s’han elaborat i exposat al carrer Roma una desena de catifes dutes a terme per entitats federades a la Federació Catalana de Catifaires, i, entre d’altres actes, diumenge al migdia s’ha realitzat a la sala de plens de l’Ajuntament de Caldes de Montbui l’anunci de l’inici de la candidatura dels catifaires catalans per a aconseguir el reconeixement com a Element del Patrimoni Cultural Immtaerial (PCI) per la Unesco.

La presentació de l’inici de la candidatura impulsada per la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, s’ha simbolitzat amb l’acció de capgirar un rellotge de sorra, sostingut per l’alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, el regidor de cultura de la vila, Isidre Pineda i la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, Vicenta Pallarès. Amb aquest acte no només s’ha visualitzat l’inici de la cursa per aconseguir el reconeixement, sinó també el suport de l’Ajuntament cap a la inclusió de les catifes de flors a la llista d’elements del PCI de la Unesco. En la seva intervenció, Pallarès ha destacat el salt qualitatiu dels catifaires catalans arran de la participació a diversos certàmens i trobades mundials de catifaires, i alhora ha exposat que la presentació de la candidatura es durà a terme a diferents països d’arreu com Malta o Mèxic, països amb els quals la federació dels catifaires catalans ha traçat ponts prèviament a través de diverses estades en actes que han aplegat catifaires de tot el món.

La celebració del moment zero de l’inici de la candidatura ha anat precedit de l’Assemblea General de la federació de catifaires, celebrada al Casino de Caldes de Montbui, i en la qual tots els catifaires assistents, han ratificat que hi ha una total unanimitat per endegar les gestions per aconseguir el reconeixement de la Unesco. I per tal que d’aquest moment excepcional quedés constància, s’han fotografiat amb una cartolina amb clavell, flor característica dels catifaires, formant la paraula Sí. Un Sí per a la il·lusió i, també l’esforç, que suposa iniciar una candidatura que culminaria amb la inclusió a la llista del PCI de les catifes de flors. En paraules de Vicenta Pallarès: “Ens mereixem el reconeixement de la Unesco”. “Fa cinquanta anys hauria estat impensable que els catifaires haguéssim arribat on som, però ens cal continuar treballant i aconseguir ser mundialment considerats Element del Patrimoni Cultural Immaterial”.

Exposició de deu catifes

Tot i ser fora de la temporada principal de catifes, que sol ser per primavera, quan fan eclosió les flors, cal destacar la participació entusiasta de les entitats federades a la Federació Catalana d’Entitats Catifaires: nou associacions entre dissabte i diumenge al matí, superant el fred, han elaborat les catifes al carrer Roma de Caldes de Montbui. A més s’ha exhibit una catifa participativa, on tothom qui volgués s’hi podia acostar, que sobretot ha rebut una gran col·laboració per part dels nens. Les catifes, totes elles de motius nadalencs, han causat gran expectació entre els vilatans, i d’altres persones que s’hi han aproximat a Caldes de Montbui, ja que el mateix cap de setmana s’ha celebrat la seva fira anual de Nadal.

Les catifes s’han desfet cap a les 18h de la tarda a càrrec de la Colla de Bastoners i el Ball de Diables de Caldes de Monbui. Aconseguint d’aquesta manera una unió de diferents manifestacions de cultura popular. Per superar el fred, la trobada ha acabat amb una xocolatada per a tots els assistents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa