La Federació Catalana de Catifaires viatjarà al Vaticà de l’11 al 13 de novembre per elaborar una catifa conjuntament amb diferents socis de la Comissió Internacional de Catifaires d’Art Efímer.
Serà un ambiciós projecte de participació col·lectiu que fructificarà en l’elaboració d’una catifa dins la Basílica del Vaticà i una altra a la plaça de Sant pere. Hi seran presents 5 entitats italianes, 3 espanyoles 1 japonesa i la Federació Catalana. Catalunya estarà representada amb 9 catifaires de la Junta Directiva representants d’Acció Cívica Calderina de Caldes de Montbui, del Foment de Sitges, del Casal de Mollet del Vallès i de Cultura i Tradició de Ripollet.
La catifa de la Basílica serà la reproducció en flor del quadre de la Madonna, o Madonnina de Roberto Ferruzzi, pintura amb la qual va guanyar la Biennal de Venècia el 1897. S’utilitzarà flor seca i flor fresca de diverses varietats i es farà sobre un suport de fusta de forma inclinada per posar a l’altar de la Penitència, aquesta catifa serà en la que participarà la Federació Catalana de catifaires. La catifa de la plaça de Sant Pere és un disseny de l’artista italiana Valentina Mammana que recull els símbols del Jubileu de l’any de la Misericòrdia. La catifa s’elaborarà amb tècnica mixta, és a dir, amb sal, flor fresca, flor seca, serradures i altres materials naturals que representen la pluralitat de les tècniques usades per les diferents Entitats.
Aquesta activitat serà finançada per tots els catifaires que hi participen a títol individual i el cost de les catifes els assumiran les entitats. Amb aquestes dues obres es materialitza l’aportació i la presència del món catifaire a l’any de la misericòrdia, just la setmana abans del tancament de la porta santa.
La culminació d’un any ple de projectes
L’activitat al Vaticà de l’11 al 13 de novembre tanca la temporada del 2016 de la la Federació Catalana de Catifaires. Un any especialment fornit d’actuacions que van començar el mes de gener amb la participació de la federació al Som Cultura Popular, la Mostra del Patrimoni Immaterial realitzada a Barcelona del 21 al 24 de gener; l’assistència al 6è Congrés d’Art Efímer de Noto, l’organització del Corpus de cada Entitat, la participació a l’aplec d’Adifolk a Perpinyà, la col.laboració a la catifa de la Grand Place de Brusel.les, l’assistència a la Universitat d’Estiu a Prada, la participació al primer Encuentro Internacional de Alfombristas a Mèxic, amb la delegació espanyola, la presència a la Fira Mediterrània amb una catifa de 120 metres quadrats que reproduïa el cartell de la Fira.
“La participació, al cor de Roma, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà és la millor manera de culminar el ventall de catifes de l’art català de fer catifes que hem elaborat durant el 2016, i a més, és la primera vegada que participarem dins la Basílica del Vaticà”, explica Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires.