Tornaveu
La Comissió Internacional de Catifaires d’Art Efímer fa història al Vaticà

La Federació Catalana d’Entitats Catifaires, que presideix la Comissió Internacional de Catifaires d’Art Efímer, ha elaborat conjuntament amb altres catifaires associats dues catires de flors i materials naturals dins dels actes festius del Jubileu de la Misericòrida. Els catifaires han realitzat dues catifes: una al peu de l’altar major de la Basílica i l’altra al ventaglio de la plaça de Sant Pere, davant de la marquesina del Sant Pare. Així doncs, els catifaires han assistit a l’Audiència Jubilar del Sant Pare a l’Any de la Misericòrdia, a la Plaça de Sant Pere i, a més, han estat presents també a la missa del diumenge, oficiada pel Papa.

El disseny de la catifa de l’altar major és una adaptació floral de la Madonna de Roberto Ferruzzi, guanyadora de la Bienal de Venècia el 1897, elaborada totalment amb flor fresca, flor seca i pigments naturals, per catifaires de l’Assoc. Alfombras de Serrín del Corpus Christi, de Elche de la Sierra, Albacete, de la Assoc. Alfombristas de Carrión, de Carrión de los Condes, Palencia i de la Assoc. Infiorata di Montefiore, de Montefiore dell’Asso, d’Itàlia. De la Federació Catalana d’Entitats Catifaires de Catalunya hi participaren el Casal de Mollet, Foment de Sitges, Assoc. Cultura i Tradició de Ripollet i Acció Cívica Calderina, de Caldes de Montbui.

Pel que fa a la segona de les catifes elaborades, la del ventaglio a la plaça del Sant Pere és un disseny sobre el Jubileu de la Misericòrdia, obra de Valentina Mammana, artista de Sicília, elaborada amb tècnica mixta: sal, flor fresca sencera, flor desfullada, flor seca i serradures. En ella es reflecteixen els diferents materials que usen les entitats que l’han elaborat: CulturArte de Sicília, Assoc. Infiorata di Montefiore, Infiorata di Gerano, Tradizionale Infiorata di Genzano, Grupo Infioratori de Fucecchio, de Itàlia, Assoc. Alfombristas de Carrión de los Condes, Palencia; Assoc. Cultural Alfombristas de Bueu, Pontevedra, Federació Catalana d’Entitats Catifaires i Infiorata Associates de Tokyo.

Un total de 50 catifaires han treballat durant 4 hores per elaborar la catifa de dins de la Basílica i 5 hores a la de fora, els quals s’han organitzat de tal manera que s’han complementat a l’hora de la preparació dels materials. “Ha estat un gran exemple de col·laboració conjunta de catifaires de diferents nacionalitats, feta amb gran harmonia, compartint els espais i les tasques amb fidelitat al disseny”, exposa Vicenta Pallarès, presidenta de la Comissió Internacional de Catifaires d’Art Efímer i de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, “la capacitat d’adaptació, la generositat compartida per donar-li el millor acabat a l’obra i la responsabilitat davant un projecte d’aquesta magnitud, li donen a la catifa l’expressió màxima dels nostres sentiments”.

Pallarès es mostra satisfeta també per la bona acollida de la Santa Seu pel reconeixement al treball dels catifaires i les facilitats i atencions que els han donat. A més, agraeix la dedicació de tots els companys. “Hem demostrat que les nostres catifes tenen ànima, perquè són fetes per catifaires que posen les flores amb les mans i amb el cor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa