Tornaveu
La 13a Trobada de catifaires presenta un projecte únic a Santa Caloma de Gramenet

La ciutat ja havia acollit l’any 2011 una Trobada anual de catifaires, però enguany s’ha escollit per a commemorar els 25 anys de la fundació de l’associació dels Catifaires de Santa Coloma de Gramanet. “Ens trobem molt contents d’acollir la trobada perquè coincideix en els 25 anys de l’associació, que ha treballat molt per preservar aquesta tradició a la ciutat i han aconseguit que els ciutadans esperin les catifes per les festes de la primavera”, ha manifestat l’alcaldessa, Núria Parlón. Les catifes a Santa Coloma de Gramenet van néixer arran de l’impuls dels comerciants del carrer de Sant Geroni i s’ha anat impulsant per a diferents carrers del casc antic, en el qual comerciants i veïns col·laboren frec a frec. A més, cal destacar la participació dels nois i noies discapacitats de la Fundació Tallers en l’elaboració. Dissabte 29 de setembre la catifa de l’Associació de Catifaires de Santa Coloma de Gramenet també va gaudir de l’ajuda de nois de la fundació. “El vessant social sempre ha anat lligat a les catifes de la nostra ciutat i per això Santa Coloma de Gramenet ha estat una de les primeres ciutats que s’ha sumat al reconeixement de les catifes com a Patrimoni Cultural Immaterial per a la UNESCO”, ha afegit Parlón, destacant la declaració institucional de ple de l’Ajuntament del mes de juliol del 2018.

“Estem satisfets de poder celebrar l’efemèride dels companys catifaires de Santa Coloma, que celebren vint-i-cinc anys, i també per la implicació de l’Ajuntament, així com pel fet que en aquesta 13a Trobada Nacional de Catifaires hem endegat un projecte únic per a la ciutat”, explica Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires. Si bé en la darrera edició, a Caldes de Montbui, ja es va iniciar el camí en aquesta línia, fent que les catifes tinguessin el format d’una porta modernista, enguany el vorejat de gespa ha delimitat les catifes i ha fet que totes elles semblessin una única creació, que ha deixat embadalits els ciutadans de Santa Coloma que les han visitat des del migdia del dissabte, fins a la desfeta de l’endemà, diumenge. Els Geganters, Caps Grossos i Grallers de Santa Coloma, a través dels gegants nous, la Margarida i en Genís, han desfet les catifes, conjuntament amb els nois de la Fundació Tallers. “Ha estat una jornada inoblidable, agraïm a la Federació Catalana d’Entitats Catifaires que s’hagi escollit Santa Coloma de Gramenet per a la trobada anual i així poder celebrar els vint-i-cinc anys de l’entitat”, explica Manel Pérez, president de l’Associació de Catifaires de Santa Coloma de Gramenet.

L’any de la internacionalització

Després de la passada d’honor amb les autoritats, i del dinar de germanor, la tarda del dissabte 29 de setembre s’ha celebrat una assemblea ordinària en la qual la presidenta de la federació ha destacat l’any 2018 com el de la plena internacionalització de les catifes de flors i art efímer. “Hem realitzat catifes espectaculars a Tòquio, hem anat al Congrés d’Elche de la Sierra, i vam crear una catifa molt exigent a Washington, dins del Folklife Festival que organitza l’Institut Smithsonian, per a la qual vam necessitar dos dies d’elaboració, i a 40 graus de temperatura, però sabíem que l’ocasió s’ho mereixia”, apunta Pallarès. La presidenta de la Federació Catalana de Catifaires destaca que en les diferents catifes que han elaborat enguany han treballat en el disseny diferents elements del modernisme català.

La 13a Trobada de catifaires ha comptat amb les catifes d’Associació Cívica Calderina, dels Catifaires d’Arbúcies, Catifaires de Dalt de la Vila de Badalona), de Cultura i Tradició de Ripollet, del Corpus La Garriga, de les Estores del Raval de Blanes, del Casal Cultural, de Foment de Sitges i dels Catifaires de Santa Coloma de Gramenet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa