Tornaveu
Els catifaires promouen la participació a Gràcia, a Montserrat i al món

Dissabte 3 de juny a la Federació Catalana de Catifaires ha programat, dins dels actes de celebració del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, diverses activitats que permetran la participació del gran públic.

A la plaça de la Virreina sobre les 11h del matí s’elaborarà una catifa, anomenada Vitrall modernista, que serà oberta a tothom que hi vulgui participar. El disseny, de Joaquim Dasquens, atraurà la participació de la gent que, guiats per membres de la federació, podran col·locar les flors i els diversos materials per donar vida a la catifa. A més, i seguint amb la voluntat participativa, paral·lelament es durà a terme un taller pràctic de dibuix de catifes, que ensenyarà com projectar l’elaboració d’una catifa. “Amb aquestes activitats volem dotar d’eines als veïns i a tothom qui hi vingui per tal que puguin elaborar les seves catifes de flors als seus carrers”, expressa Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires.

Aquestes activitats obertes al públic formen part del programa de la federació Encatifant aprenem junts, i no seran les úniques que es realitzaran dissabte 3 de juny, ja que a la plaça de la Vila s’elaborarà una catifa de lluïment, dissenyada per Joan Novell, amb el títol Festa de Gràcia, amb els catifaires d’Arbúcies, de Badalona, de Caldes de Montbui, de Mollet de la Garriga i del Foment de Sitges. Al capvespre tot un seguici de la cultura popular de Gràcia, desfarà les catifes. “Convidem a tots els veïns a participar, alhora que agraïm a la Junta de la Fundació Festa Major de Gràcia, l’oportunitat d’acompanyar-los en aquest aniversari amb un projecte que ens fa molta il·lusió”, afegeix Pallarès.

Catifes a França

Dins de les activitats que la federació duu a terme sota el títol Catifaires catalans al món, el cap de setmana del 24 al 26 de maig la federació ha elaborat una catifa al poble de Leucat, a França. Amb motiu de la fira del Sol i la Festa, l’Ajuntament va fer l’encàrrec a la federació, que ha dissenyat una catifa amb els elements distintius i els símbols de la fira, i en la qual han participat membres dels grups federats Catifaires de les Estores del Raval de Blans i del Foment de Sitges.

Una catifa a l’entorn únic de Montserrat

Una mica més enrere en el temps, els dies 26 i 27 d’abril, 80 catifaires d’arreu de Catalunya van oferir dues catifes a la Moreneta, amb motiu dels 425 anys de la dedicació de la Basílica a Santa Maria. La primera catifa es va tractar d’una ofrena de metre i mig d’ample per a l’altar de la Basílica de Santa Maria.

La segona catifa es tractava d’elaborar una catifa de 17 metres de llarg per 5 d’ample a la plaça de Santa Maria. La pluja no va fer possible que es realitzés al bell mig de la plaça i es va optar per elaborar-la al pòrtic que envolta la plaça. Amb tot, l’espai és més reduït i hi entra menys llum. “Davant la impossibilitat de dur a terme el nostre objectiu, ràpidament vam decidir escurçar la llargària de la catifa, passant de 17 metres a 12 metres, fet que va portar al redisseny d’alguns elements, com ara les muntanyes de Montserrat; però un cop feta, vam quedar satisfets per l’esforç i la capacitat d’adaptació que vam mostrar”, recorda satisfeta Pallarès.

Al barri de Gràcia de Barcelona, a Montserrat i a Leucat, França, la trajectòria dels catifaires és imparable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa