Amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de setembre els visitants al Palau de la Generalitat podran veure la monumental catifa floral, amb Sant Jordi, la donzella i el drac, que reprodueix un tapís de l’any 1451. La catifa serà obra de la Federació Catalana de Catifaires.
La catifa, que s’exhibirà al patí d’armes del Palau de la Generalitat, es durà a terme el dia abans i hi participaran més de 60 catifaires de les 12 entitats d’art floral federades. Els catifaires hi seran des de les 11h del matí fins a les 22h de la nit del dijous 10 de setembre. “Sempre que ens unim per fer una nova catifa, creixem. Hem buscat un nou repte, un disseny ambiciós i complex que creiem que lluirà”, comenta Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires. Com és habitual, per la diada Nacional de l’11 de setembre el Palau de la Generalitat ofereix una jornada de portes obertes, per tant, la catifa serà vista per tots els visitants.
El disseny s’ha extret de la part central d’un tapís de seda, or i argent obra d’Antoni Sadurní, de l’any 1451, present a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. “Hem buscat un disseny que, tot respectant l’essència de l’original, sigui possible acolorir-lo”, afegeix Pallarès. Des del mes de juliol la federació treballa per tal que la catifa sigui espectacular. L’arquitecte Joan Utzet, membre de l’entitat federada Estores del Raval de Blanes, ha estat l’encarregat d’adaptar el disseny del tapís original a les dimensions del Pati d’Armes del Palau de la Generalitat. Els materials, tots ells naturals, que s’empraran per a la confecció de la catifa seran clavells, terres, bruc sec, llegums, menjar de gra i gespa, entre d’altres.
Una temporada amb gran reconeixement
Nascuda fa 15 anys, la Federació Catalana de Catifaires ha impulsat l’art floral efímer a dins i a fora de casa nostra. L’11 de setembre serà un pas més en una temporada on la Federació el mes de maig ha estat convidada d’honor a la Infiorata de Noto, una festa on els carrers del poble sicilià es guarneixen de dissenys d’art floral. Una oportunitat per difondre la cultura catalana a l’exterior, ja que amb la Federació Catalana de Catifaires s’hi van desplaçar sardanistes, geganters i grallers, entre d’altres.
Més recentment, a principis d’agost, els catifaires catalans han participat en la Mostra de Catifes de Flors de Carrión de los Condes, a Palència, amb dues catifes que van enlluernar el públic assistent. “Cada cop que sortim, ens superem i construïm dissenys que representen Catalunya i la nostra cultura”, resumeix, amb la satisfacció de la feina ben feta, Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires i recentment condecorada amb la Creu de Sant Jordi.