Tornaveu
Els catifaires catalans somien amb Tòquio
A més dels Jocs Olímpics, la capital nipona havia d’acollir a finals de maig el 8è Congrés d’Art Efímer, una cita per donar a conèixer i reivindicar l’art de les catifes florals, una expressió de cultura popular que a Catalunya té 700 anys d’història. La situació d’emergència per la Covid-19 ha impedit celebrar el congrès tal com estava previst, però els organitzadors, la Coordinadora Internacional de Entidades de Arte Efímero, no han volgut renunciar-hi i ho han festejat amb un projecte únic i virtual.

Les 26 delegacions catifaires d’arreu del món (de Galícia, de Bolsena i la Toscana a Itàlia, de Mèxic, Bèlgica o Corea, a més de Catalunya) no han pogut traslladar-se a Tòquio però sí han confeccionat, des dels seus confinaments, les seves obres d’art floral, que s’han reunit en un vídeo col·lectiu. D’aquesta manera, com expliquen des de la Coordinadora, s’ha volgut que les catifes estiguessin presents, de manera virtual, “a la ciutat, als cors dels catifaires i al món”. La iniciativa, amb el lema ‘Somiant Tòquio’, també ha volgut ser un agraïment al comité organizador japonés, presidit per Yasu Fujikawa.

La Federació Catalana de Catifaires hi ha participat amb una obra que representa un espai dels jardíns del Santuari Kameido Tenjin de Tòquio, famosos per les seves glicines violetes. Les mesures de confinament van alterar les rutines de treball, i la catifa es va haver de dividir en tres parts, que els catifaires d’Arbúcies, del Casal de Mollet i de Caldes de Montbui van confeccionar per separat.

En la catifa, amb disseny de Joaquin Dasquens, s’han emprat fins a 35 colors i textures diferents: serradures i encenalls tenyits, flors boscanes, fulles de diferents plantes i arbres de 14 espècies diferents, tuia, molsa, canyes de bambú, suro tenyit, terra de jardí, sal tenyida, cals, etc. Ha calgut la participació d’una vintena de catifaires amb unes 150 hores de feina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa