Tornaveu
Cinc poblacions on veure catifes de flors pel Corpus

Des d’aquest dijous fins a diumenge, els carrers, places, patis, esglésies i claustres de nombroses poblacions de Catalunya s’ompliran de colors amb motiu de la celebració del Corpus. Les catifes tradicionalment s’elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herba, però ja fa uns quants anys que s’experimenta amb més materials, com llavors, serradura i encenalls tenyits amb anilines, marro de cafè, càpsules de cafè i més materials recuperats. L’origen d’aquesta expressió d’art efímer es remunta a 700 anys, per guarnir els carrers abans del pas de la processó, però també està lligat a la floració de la primavera i la collita del blat. Aquests són alguns dels indrets on la tradició de les catifes florals està més arrelada.

Sitges

A Sitges les catifes florals decoraran 35 trams de carrer i 3.000 metres quadrats de la via pública en una edició del Corpus molt especial, ja que estrena el reconeixement de la Generalitat com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. El dia central serà diumenge 11, amb les catifes i la processó, però el programa d’actes inclou moltes altres activitats, com l’ou com balla al Palau Maricel, la 83a Exposició Nacional de Clavells, als Jardins d’El Retiro.

Les catifes es començaran a elaborar el dissabte a la nit i durant el diumenge, i tothom està convidat a participar-hi. Es calcula que es faran servir 370.000 clavells –principalment en colors blanc i vermell–, però també flor de Sant Joan, buguenvíl·lia, clavell moro, gerberes i statice, dues tones de pellofa, 500 metres quadrats de gespa i 500 més de xiprer.

La situació d’emergència climàtica, la sequera i encariment de preus ha obligat a adaptar la festa. Per això, la majoria dels clavells continuen venint de Colòmbia, però moltes altres flors són fruït de la col·laboració del veïnat, i procedeixen de jardins particulars o comprades directament a floristeries. Els espais de gespa s’han reduït, substituint-lo en molts casos pel xiprer, i el que hi haurà procedirà de les instal·lacions esportives del Club de Golf Terramar.

Aquest 2023, la colla dels Gegants Vells de Sitges, que fan 125 anys, s’encarregaran de fer la catifa del Cap de la Vila, un punt icònic de la festa.

La Garriga

Entitats, associacions de veïns, escoles i empreses participaran en la confecció de 28 catifes florals pels carrers i places de la Garriga i en la decoració de la façana de de l’Ajuntament i d’un mural al Barri de Dalt. També s’instal·laran tres altars –al carrer la Doma, a càrrec de l’Asil Hospital; a la plaça Santa Isabel, del barri de Santa Rita, i a la plaça de les Oliveres, de la residència del Pilar– i la font de l’Ou com Balla.

Els preparatius comencen dissabte, vigília de Corpus, quan es farà la tradicional enramada. El diumenge 11 de juny obren les portes al patrimoni garriguenc perquè tothom qui ho desitgin pugui col·laborar en l’elaboració de les catifes. Durant la jornada hi haurà sardanes, el Ball de Corpus i el lluïment dels entremesos, per acabar amb l’Ofici, la Processó i la clavellada de fi de festa.

A la Garriga la primera referència documental del Corpus que es coneix és de l’any 1816, i des de llavors s’ha celebrat any rere any de forma ininterrompuda, fins i tot de 1936 a 1939, quan la Guerra civil va obligar a fer la festa dins l’Església. L’any 2015 les catifes de la Festa de Corpus del municipi van ser declarades element festiu tradicional d’interès nacional.

Barcelona

A Barcelona les catifes, els ous com balla i altres activitats del Corpus s’escampen a tots els districtes de la ciutat, gràcies a les nombroses entitats de cultura popular. Hi haurà un total de 24 catifes: als espais ja tradicionals (com la Catedral, el Museu Frederic Marès o l’Arxiu Històric de la Ciutat), enguany s’hi sumen vuit de nous: la plaça del Pi, els Jardins de Rubió i Lluch, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, l’Espai 30, la Rambla de Guipúscoa, la plaça de Sant Bernat Calbó, la Parròquia de Sant Francesc de Paula i el carrer de Gràcia.

El programa del Corpus 2023 té com a tema central els gremis i les corporacions, unes organitzacions implicades en l’origen d’una festa que té més de 700 anys. Per això, la catifa de l’Ajuntament representarà un escarpí, el símbol de la Confraria de Sant Marc Evangelista de l’antic Gremi de Mestres Sabaters de Barcelona, la més antiga de la ciutat, documentada ja el 1202. La imatge correspon al retaule pintat per Arnau Bassa, el 1346, per a la Catedral de Barcelona i que actualment es conserva a la Seu de Manresa. La catifa l’han confeccionat els alumnes del Taller d’oficis Barcelona per la Natura de Barcelona Activa.

La majoria de les catifes s’instal·len el dijous de Corpus i es podran visitar fins diumenge, quan les desfaran les processons festives, formades pels gegants, bèsties i balls del seguici i barris.

Catifa floral a la Catedral de Barcelona amb el títol Corpus Christi 2023

Ametlla de Mar

Les tradicionals catifes de Corpus de l’Ametlla de Mar arriben a la 37a edició. Després de vàries setmanes recollint flors, les cinc agrupacions de veïns de La Cala que s’encarreguen de l’elaboració de les catifes es tornaran a posar mans a l’obra la nit de dissabte perquè diumenge 11 de juny llueixin i tothom les pugui visitar. A les 7 de la tarda serà la processó de Corpus amb els nens i nenes que aquest any faran la Primera Comunió i passaran sobre les Catifes.

Lleida

La XXIX Festa Tradicional del Corpus de Lleida, diumenge 11 de juny, tornarà a omplir de color l’Eix Comercial. L’organització preveu utilitzar unes 3,5 tones de material i flors per crear les disset catifes que decoraran els carrers. La més gran, la que representarà l’escut de la ciutat, s’ubicarà a la plaça Paeria. En la jornada participaran prop de 65 voluntaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa