Tornaveu
Catifa floral d’El Crist de Dalí a l’església de Sant Pere de Figueres

La Federació Catalana de Catifaires ha fet una rèplica floral d’El Crist de Portlligat, de Salvador Dalí (1952). La confecció del tapís –de 3,30 metres d’ample i 5.90 de llargada—es podrà veure al baptisteri de la parròquia fins a finals de la Setmana. La pintura original es pot visitar temporalment al Museu Dalí.

La catifa ha comptat amb el suport de l’Associació Amics de Sant Pere de Figueres, entitat constituïda el novembre del 2023 per donar continuïtat als actes de celebració del mil·lenari de la parròquia. Des de l’entitat figuerenca, es desitja recuperar la confecció de catifes per Corpus a la capital empordanesa, així com altres tradicions, com el cant de l’àngel o la representació d’un pessebre vivent.

Candidatura internacional a la UNESCO

La confecció de l’obra s’emmarca en la candidatura internacional per aconseguir que l’art efímer sigui inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest dimarts, els ambaixadors de Mèxic, Espanya, Itàlia, Bèlgica i Malta van firmar a la seu de la UNESCO un expedient conjunt per la nominació de “Les tradicions de les catifes florals i composicions festives amb materials naturals”.

Es preveu que la candidatura serà examinat en el 20è Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que se celebrarà el desembre del 2025 en un lloc pendent de determinar. En la sessió plenària del 14 de desembre, el Parlament de Catalunya va donar suport a la candidatura i va demanar a totes les institucions públiques catalanes de referència que també ho fessin.

Segons dades de la Federació Catalana de Catifaires, les entitats que en formen part mobilitzen cada any cinc mil persones entre socis i col·laboradors. S’estima que les catifes que confeccions són contemplades per més de 200.000 catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa