Tornaveu
Bellvei acull aquest dissabte la 15a Trobada de Catifaires de Catalunya
Després de l’edició anterior cancel·lada per la pandèmia, la Federació de Catifaires de Catalunya reprèn la seva tradicional Trobada Nacional. Serà a Bellvei (Baix Penedès), i inclourà elaboració de catifes, una exposició i actuacions de diverses entitats de cultura popular del municipi, que celebra amb aquesta cita la cloenda del 60è aniversari de les catifes de Corpus.

La trobada, organitzada per la Federació i els Amics de les Alfombres de Bellvei, comptarà amb la participació de deu entitats catifaires: Caldes de Montbui, Arbúcies, Sitges, Badalona, Ripollet, la Garriga, Santa Coloma de Gramenet, Blanes, Mollet i Bellvei.

La jornada començarà a les set del matí, amb la plantada de catifes i l’inici de l’elaboració de les catifes. Des dels Amics de les Alfombres de Bellvei expliquen que ja tenen preparats els 50.000 clavells necessaris i que esperen la participació de prop de 120 catifaires.

Com és habitual, les diverses catifes presentaran els seus propis motius i temàtiques, però enguany totes tindran la forma d’una ‘gorra de cop’. Es tracta d’una reivindicació dels tradicionals barrets de palla que antigament es posaven a totes les criatures del poble per protegir-les el cap, explica Joan Vidal, dels Amics d’Alfombres. Malgrat que l’ofici es va anar perdent (l’any 1998 es va l’última gorra de cop), recentment Bellvei ha aconseguit recuperar aquesta activitat artesanal.

El programa de la jornada inclourà un esmorzar i dinar de germanor i també se celebrarà l’Assemblea ordinària de la Federació. A la tarda s’inaugurarà l’exposició del concurs de fotografies ‘15 anys de les nostres catifes de Catalunya a la Unesco’. Al vespre serà la desfeta de les catifes a càrrec de les entitats de cultura popular –la colla de diables, la Colla de Diablons, Bastoners de Bellvei, Dona d’aigua i els nans, el Jaume i les ovelles–, i seguidament la cloenda i fi de festa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa