Els govindes són les torres humanes que s’alcen, seguint la tradició hinduista, per commemorar el naixement del déu Krishna durant un dels festivals més populars de l’Índia: el Gokulashtami. De la mateixa manera que els castellers, els govindes es reuneixen en colles que, en el seu cas, tenen com a objectiu construir una piràmide prou alta per trencar una olla plena de llet i espècies: el handi.
El festival dels govindes aconsegueix mobilitzar milions de persones durant tot un dia. Són centenars les places que acullen actuacions i les colles es desplacen de l’una a l’altra per la ciutat de Mumbai i el seu entorn metropolità, especialment la ciutat de Thane. La cobertura mediàtica del festival és excepcional, és retransmesa en directe per tretze televisions i té una audiència estimada de més de vint-i-set milions de persones
Els Castellers de Sants han estat convidats enguany a participar-hi. Entre el 24 i el 30 d’agost, cent vuitanta castellers han encarat una ajustada agenda d’actuacions, assajos amb les colles hindús i visites a diverses entitats solidàries i benèfiques.
Per deixar constància d’aquesta experiència d’intercanvi cultural, la Colla ha decidit produir un documental, dirigit per Marta Saleta, que explicarà el trobament entre dues cultures diferents a partir de com es viuen el treball en equip, la comunitat, la tradició, la superació, el triomf, la derrota i l’esforç. El títol del documental, Melting Pot, fa referència al concepte de gresol de cultures i a aquesta tradició índia de trencar l’olla.
Per finançar la producció, la colla va iniciar un procés de micromecenatge a través de la plataforma Verkami que, en poc més de 10 dies, va assolir l’objectiu que s’havia plantejat: reunir 5.000 euros. I, quan encara falta una setmana pel tancament de la recollida de fons, la quantitat recaptada ja ha arribat als 7.000 euros. Hi han col·laborat cent noranta mecenes, que han fet aportacions d’entre 5 i 500 euros. A partir dels 10 euros les recompenses dels mecenes incloïen, com a mínim, una còpia del DVD del documental.
El superàvit obtingut serà destinat a millorar el procés de postproducció d’àudio i l’edició. El documental també podrà ser subtitulat en català, castellà i anglès. Tot això pot ajudar a fer que la cinta entri al circuit de festivals de documentals, fet que n’incrementaria notablement la repercussió i ajudaria a internacionalitzar el fet casteller i el potencial de l’intercanvi cultural. Es preveu que el proper mes de maig, coincidint amb el 21è Aniversari de la Colla, es podrà estrenar el documental.
Tot plegat haurà estat una bona experiència i una demostració de com la il·lusió i el compromís personal poden empènyer iniciatives que, potser per inèrcia, havíem arribat a considerar gairebé com una responsabilitat pública.