Tornaveu
Un documental repassa els 50 anys dels Falcons de Vilanova

L’audiovisual fa un recorregut per les diverses etapes que han viscut els Falcons, des del seu origen l’any 1972, dins la colla castellera dels Bordegassos –quan es van convertir en la tercera colla falconera de Catalunya– fins a l’actualitat. Repassa com es van constituir com a entitat independent, el seu paper en la formació de la Coordinadora de Balls Populars (antecessora de l’Agrupació de Balls Populars i les raons que van dur a la seva dissolució l’any 1987, fins que el 1998 una nova fornada de joves amb ganes van aconseguir revifar-la tres anys més tard.

El relat s’atura també en altres moments destacats, com la incorporació de la dona en llocs directius i l’obertura de l’entitat a “àmbits més socials, participant en molts actes de la ciutat”, explica Carol Ayala, codirectora i també presidenta dels Falcons. L’última etapa, els anys 2014-2015, està marcada pel creixement de la base social de l’entitat i l’assoliment de cada cop millors figures, com la pira de 12 o el capdil de 10×11, “uns reptes que eren inimaginables feia quaranta anys”.

Les directores s’han entrevistat amb una quinzena de testimonis, els membres fundadors, antics falconers, caps de colla, la mateixa Cristina Garduño –qui va ser primera presidenta–, i algunes de les anxanetes de grans figures, avui encara canalla. Així és un relat històric i també emocional, que recupera moltes anècdotes, records i emocions viscuts en aquests anys, que Ayala confia “poder traslladar al públic”. El documental també recull fotografies i vídeos antics, procedents dels mateixos membres de la colla i de l’arxiu del Canal Blau, i algunes imatges de les fites d’aquest any.

Amb aquest projecte, a més de divulgar la història de la colla, de “deixar constància del que va passar a l’entitat, què ha passat i què preveiem què passarà en el futur”, les directores també han volgut donar a conèixer el món falconer, que “encara és molt desconegut”. “A molta gent quan li parles de falcons no té ni idea, sempre has de recórrer a la referència de les colles castelleres. A Vilanova cada cop es coneix més, però falta moltíssim”, reconeix Carol Ayala.

Programa del 50è aniversari

El documental s’estrena dissabte 17 (19 hores) a l’Auditori Eduard Toldrà; les entrades són gratuites i es poden sol·licitar al mail de la colla [email protected].

A banda d’aquest projecte, per aquests 50 anys, els Falcons han dut a terme durant tot l’any un ampli programa de celebració, amb gairebé una activitat al mes. Apadrinats per Pilarín Bayés, han fet una exposició commemorativa a la Sala, un mural en una façana de la ciutat i han actuat al cim de la Talaia i a la Pasífae. El 15 d’octubre es farà l’acte central, el Dia de la Colla, amb quatre colles convidades: Vilafranca, Capellades, Barcelona i Riberal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa