Tornaveu
Matemàtiques per fer castells més segurs

Marta Pellicer, responsable del projecte a la UdG, explica que “fins allà on tenim coneixement, aquest és el primer treball en analitzar els castells des d’aquest punt de vista: proposar un model matemàtic, obtingut a partir de les forces que intervenen en un castell, que estudiï l’estructura d’aquestes construccions i els seus moviments”.

Disposar d’aquest model permet comprendre els factors mecànics clau de la realització i èxit d’un castell. També facilita saber com evolucionarà un castell a partir d’una situació concreta. A més, el model analitza i simula les reaccions físiques de les persones que formen l’estructura, i pot concebre virtualment possibles escenaris alternatius.

La primera part del projecte s’ha centrat en investigar la construcció d’un castell i, concretament, en els pilars, que són l’estructura castellera més simple però contenen els elements principals que cal tenir en compte des del punt de vista mecànic”, explica Marta Pellicer. La validació d’aquests resultats permetrà estendre la metodologia a estructures de castells més complexes.

“El següent pas serà validar i calibrar l’estudi teòric contrastant-lo amb les dades reals”, projecta l’investigador de la UPC, Arnau Dòria-Cerezo.

El treball es va originar en el marc del 158è European Study Group with Industry, que va tenir lloc al Centre de Recerca Matemàtica (Bellaterra) a principis de l’any passat. Pel president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Pau Camprovín, es tracta d’una “oportunitat única perquè el món acadèmic i la societat treballin conjuntament en problemes aplicats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa