Tornaveu
Les festes barcelonines més singulars, recollides en un llibre

Una mostra d’aquest patrimoni queda reflectida en la col·lecció de llibres Grups Festius de Barcelona, que va arrencar el 2017 amb el llibre Diables i que ha anat creixent amb Seguici Popular, Toc d’Inici i altres elements singulars de les Festes de la Ciutat, Bestiari, Gegants i capgrossos I, Gegants i capgrossos II i Bastoners, castellers i altres construccions humanes. I enguany, malgrat la pandèmia, la família creix amb el setè volum: Singulars de les festes barcelonines: Balls populars, trabucaires i canons, capgrossos, gegants, bestiari i altres elements singulars, obra de Nico Alonso i Xavier Cordomí, amb dibuixos de Juanolo.

El llibre presenta nombroses representacions de la cultura popular de la ciutat. Hi trobareu danses tradicionals com el Ball de Rams d’Hostafrancs, el de Sant Martí i el de Sant Andreu, així com el Ball del Corpus de Sang i el de Teixidores, també de Sant Andreu, i el de Santa Eulàlia, que l’esbart Santa Eulàlia dansa cada any per la festa major d’hivern. El llibre continua amb les colles trabucaires de la ciutat: els d’en Perot Rocaguinarda, els de Gràcia, els de Sant Antoni, els de la Trinitat Vella i els de Sant Andreu. També s’hi poden veure aparells pirotècnics com la Porta de l’Infern, el Canó de Sant Andreu i el de la Barceloneta o el Sol i la Lluna de la Nit del Foc de la Barceloneta. A més, aquest volum també presenta elements molt curiosos com el Negre de la Riba de la Barceloneta, en Cu-cut dalt del ruc o la Cucanya de la plaça Nova.

Aquesta publicació posa punt i final a la col·lecció iniciada fa tres anys, i per aquesta raó ofereix també un repàs de tots aquells capgrossos, gegants, gegantons, gegantets i bèsties que s’han estrenat d’ençà de la publicació dels respectius llibres. S’hi poden descobrir l’Home dels Nassos de Nou Barris, els Capgrossos Dracs de la Salut, el Senyor Ruc del Guinardó, en Normag de l’Aspasim, el drac Chispitas i els capgrossos Tomàquets del Besòs i el Maresme, en NinOt de l’Esquerra de l’Eixample, la geganteta Joana i els capgrossos de Sarrià, en Manel Pescador del Putxet, en Pepitet de Gràcia, l’Arnau de Can Dragó de Nou Barris, les gegantetes Beth i Ona de la Verneda, els Gegants Vells o de Roba del Clot, l’Àliga de Gràcia, l’Espurna de Sant Antoni, en Farfollot de la Sagrada Família, l’Espiadimonis de Sant Martí, la Gata Bímbia i les Bruixes i Bruixots de la Trinitat Vella.

Finalment, el llibre conclou amb tres festes relacionades amb la tradició de les desfilades d’animals de peu rodó: els Tres Tombs de Sant Andreu i de Barcelona, i les colles de Sant Medir. El llibre es presentarà en un acte com a pòrtic de les Festes de la Mercè, tot i que ja es pot aconseguir a les llibreries i a la Casa dels Entremesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa