Tornaveu
La presència de les dones al món casteller, una feina de formiga guardonada

La presència femenina i la seva influència a les colles castelleres és inqüestionable. Però la paritat encara és un repte llunyà. Elles són minoria, i a més, estan infrarepresentades en els òrgans de decisió. De fet, no fa pas tants anys que alguna colla encara votava si les dones tenien dret a obtenir camisa i a anar a l’autobús amb els homes…

Però el camí recorregut és sòlid, molt més que en molts altres àmbits de la societat. Els castellers de Barcelona van ser pioners en l’aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení.

En aquest context, l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha volgut reconèixer la tasca que fa la Comissió d’Equitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), atorgant-li la Distinció Maria Antònia Ferrer, que reconeix a una persona, col·lectiu o institució que ha tingut un paper destacat en la lluita pels drets de les dones. Inés Solé, vicepresidenta de la Coordinadora, va recollir la distinció que van entregar la rectora de la URV, María José Figueras, i el codirector de l’Observatori de la Igualtat, Víctor Merino, en un acte celebrat a la Sala de Graus de la mateixa universitat.

La Comissió d’Equitat de la CCCC parteix de la necessitat d’abordar temes d’igualtat des de diverses perspectives, fent especial èmfasi en racisme, gènere i LGTBIfòbia i treballar la prevenció, la sensibilització i l’abordatge des d’àmbits de treball com són l’educatiu o el jurídic. A més, té la voluntat de fer pedagogia i sensibilització reforçant els valors castellers, en tant que valors humans i que són bandera de l’activitat cultural, a partir de les colles i les persones que les integren.

La Comissió es va crear tot just fa dos anys, i se suma a la llista d’entitats i persones a qui l’Observatori de la Igualtat de la URV ha atorgat la Distinció com Laura Román, el Grup Regional d’Atenció a la Víctima i els Grups d’Atenció a la Víctima de la Regió Policial del Camp de Tarragona i de la Regió Policial de Terres de l’Ebre dels Mossos d’Esquadra, Eulàlia Lledó, Rosa Queralt, Dolors Comas d’Argemir, Montserrat Duch, professores de Química, Marta Selva, Montserrat Palau, Berta Ramos o el grup de recerca interdisciplinari GRÈC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa