Tornaveu
La Coordinadora de Colles Castelleres acreditada per la UNESCO

Ja hem viscut la recta final de la 12a sessió del Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Convenció de la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). A continuació detallaré alguns aspectes cabdals d’aquesta última etapa.

Eleccions a l’Òrgan d’Avaluació del Comitè: dues ONGs acreditades i un expert d’un Estat

Dissabte 9 de desembre s’ha iniciat la jornada escollint, des del Comitè Intergovernamental, un expert i dues ONGs, que formaran part de l’Òrgan d’Avaluació durant el 2018. Pertanyen als Grups V(b), per al qual s’ha escollit un expert representant d’un Estat part no membre del Comitè Intergovernamental i, pel que fa als grups III i IV s’han escollit dues entitats (ONG en la terminologia internacional). Una mica enrevessat tot plegat, però tot s’entén un cop estàs immers en la dinàmica UNESCO. Hi ha un sol candidat en l’apartat del Grup III: una ONG de Colòmbia; no cal votació, s’accepta. En el Grup IV hi ha 3 ONGs que opten a l’elecció. Provenen de Corea del Sud, Kirguizistan i Indonèsia. Ha resultat escollida l’ONG de Corea del Sud. En el Grup V(b), es presenten 3 experts que provenen d’Egipte, Oman i Jordània. Ha resultat escollit el representant d’Oman. Aquesta darrera decisió ha estat presa sense que el candidat egipci, hagi obtingut cap vot. Així doncs, cap membre del Comitè, i n’hi ha 24, ha votat aquesta opció. Cal dir però, que Egipte ja té un membre a l’Òrgan d’Avaluació en l’apartat d’ONGs. Pot ser fóra massa, que en un Òrgan amb 12 membres, n’hi hagués dos d’egipcis. Conclusió: els Estats part membres del Comitè Intergovernamental, no donen el vot a qualsevol.

Les dues ONGs i l’expert escollits, formaran part de les 6 ONGs acreditades i dels 6 experts acreditats, respectivament. La composició de l’Òrgan d’Avaluació en 2018, queda establerta pels experts representants de Portugal, Kènia, Sèrbia, Xile, Vietnam i el membre recentment escollit d’Oman. Les ONGs en el mateix Òrgan, són les de Noruega, Txèquia, Uganda, Egipte, Colòmbia, i l’escollida enguany, Corea.

La 12a sessió del Comitè Intergovernamental decideix ara la seu i les dates de la propera sessió a celebrar el 2018. La proposta de la República de Maurici és acceptada i la 13a sessió del Comitè tindrà lloc del 26 de novembre a l’1 de desembre.

La Coordinadora de Colles Castelleres, acceptada com a ONG acreditada

Arriba un moment important de la sessió. L’acceptació per part del Comitè Intergovernamental de les propostes de noves ONGs (entenent el mot com a entitats d’àmbit cultural) que desitgen acreditar-se per dur a terme funcions d’assessorament al Comitè. A més, en aquest punt de l’ordre es donaran els resultats del procés de revisió sobre les relacions amb les 59 organitzacions no governamentals ja acreditades, concretament les que van obtenir el títol en la quarta sessió de l’Assemblea General el 2012. Existeix per part del Comitè una gran preocupació pel desequilibri geogràfic de les ONGs acreditades. El Grup I (Europa Occidental i Amèrica del Nord), obté el 53% de totes les ONGs acreditades (a maig de 2017). Els Grups restants van del 16% al 7%. Ara, de les 29 noves ONGs per acreditar en aquesta sessió, entre elles la Coordinadora de Colles Castelleres, 12 són del mateix Grup I. Conseqüentment, es manté encara un fort desequilibri. De totes maneres, el Comitè accepta aquestes 29 noves ONGs, i així els amics castellers ja estan acreditats. Felicitats molt sinceres a la Coordinadora de Colles Castelleres. Ja som dos ONGs catalanes les que estarem acreditades. Endavant.

D’altra banda, la Secretaria envia al Comitè la seva recomanació relativa a la no acreditació de 20 ONGs que, segons la informació facilitada, no semblen complir els criteris establerts al paràgraf 91 de les Directrius operacionals. No hi ha cap de Catalunya ni de l’Estat espanyol, però sí que hi ha diferents ONGs de països amb tradició dins de la salvaguarda del PCI, com ara França, Alemanya, Itàlia o Canadà entre altres. Sorprèn una mica. La sol·licitud per a ser una ONG acreditada no és un simple tràmit i, un cop acreditades les entitats per mantenir l’acreditació, han de complir uns criteris i/o actuacions.

Renovació de les ONGs acreditades: un examen difícil de passar

Segons l’apartat 94 de les Directives operatives, cada quatre anys a partir de l’acreditació d’una ONG, el Comitè ha de revisar la contribució i el compromís d’aquest òrgan assessor i les seves relacions amb ell. En aquest sentit i en aquesta sessió, la Secretaria demana al Comitè que examini la contribució i compromís de 59 ONGs acreditades per l’Assemblea General en el quart període de sessions de 2012. El propòsit dels informes és recollir les explicacions de cadascuna de les ONG sobre la seva contribució a la salvaguarda del PCI i l’aplicació de la Convenció a nivell nacional i internacional en els cinc àmbits que demanen les Directrius operatives de la UNESCO. El 2019 l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català haurà d’efectuar aquesta avaluació per a renovar la seva acreditació.

Finalment, la renovació ha estat acceptada per a 42 entitats i rebutjada per a 17 entitats

Les ONGs parlen davant del Comitè i exposen algunes inquietuds

Les ONGs també han tingut veu en el desenvolupament de la 12a sessió del Comitè. Jorijn Neyrinck, representant de l’entitat Tapis Plein de Flandes, en nom de les entitats que formem part del Fòrum de les ONG Acreditades (ICH NGO Forum en anglès), ha informat al Comitè sobre les Jornades d’enfortiment de capacitats per a les ONGs acreditades, amb prop de 100 participants, on s’han posat en comú diferents metodologies en el compliment de la Convenció per a la Salbaguarda del PCI, aprovada el 2003 El Fòrum ha organitzat aquest taller internacional de capacitació a la mateixa illa de Jeju, escenari de la 12a sessió del Comitè Intergovernamental, de l’1 al 3 de desembre, amb resultats molt positius. També des del Fòrum es demana la creació d’un grup de treball amb els Estats part, la Secretaria i les ONG, inclòs el Fòrum, per a millorar la contribució formal de les ONG en l’aplicació de la Convenció. Entre altres qüestions, s’han exposat al Comitè els diferents grups de treball creats en el Fòrum, com ara el Grup de treball de recerca, on ha participat l’Ens, tot tenint una ponència sobre els Inventaris del Patrimoni i la seva importància, inclosa la participació de les comunitats en les mesures de protecció. Per acabar, Neyrinck ha exposat davant el Comitè la preocupació de les ONG sobre la molt freqüent invalidació de les propostes de no acceptació que fa l’Òrgan d’Avaluació al Comitè, respecte a la no inclusió de determinats elements a les llistes. Això, genera incertesa i descens de credibilitat de la Convenció, així com afecta la rellevància de l’Òrgan. Al mateix temps, les ONG poden restar afectades vers les seves col·laboracions sobre la Convenció.

Arribats a dissabte 9 de desembre a la tarda, la 12a sessió del Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Salvaguarda del PCI de la Humanitat està a les acaballes. Uns punts de reflexió i unes conclusions del tipus congressual, posen punt final a 6 dies intensos i fructífers, i a un munt d’intervencions, debats i propostes.

La 12ena sessió del Comitè, arriba a la fi

Aquests petits quatre articles sobre la 12 ena sessió del Comitè, han volgut apropar-vos a la dinàmica de la reunió internacional que organitza la UNESCO. Una aproximació, a voltes feixuga, però que intenta familiaritzar-vos amb la terminologia emprada en aquests debats i en els documents i directrius de la UNESCO. Al cap i a la fi, volem difondre i implementar, en la manera del possible, la Convenció 2003. Per això ens van declarar, ja fa 3 anys, com a una ONG acreditada en el Comitè. Si ho hem aconseguit, encara que sigui una mica, fabulós. Si no ha estat així, disculpeu-me, però ho intentaré una altra vegada.

El Patrimoni Cultural Immaterial és immens. Al mateix temps, com més t’apropes als seus elements i les comunitats que els desenvolupen, més reconeixes la feina grandiosa que ha fet la Humanitat tot creant representacions, festes, expressions orals, activitats artesanals, usos, costums, músiques, tradicions, gastronomia, etc. La cultura ens identifica com a éssers humans. Possiblement és el bé col·lectiu més preat que existeix. L’hem de salvaguardar, recrear i fomentar en totes les seves manifestacions. Els nostres descendents ens ho exigeixen i nosaltres ho hem de complir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa