Tornaveu
Els Fets de la Gleva gaudiran dels Falcons de Barcelona

Dins del món de la cultura popular hi ha activitats més conegudes pel gran públic (gegants, castells, sardanes…) i d’altres quasi desconegudes, malgrat fer molts anys que hi existeixen. Aquest és el cas dels Falcons, un moviment gimnàstico-social nascut a Praga el 1862, que ha acabat esdevenint una mostra cultural més al nostre país des de fa quasi un segle.

Actualment, aquest moviment està agafant una gran repercussió dins dels Països Catalans, com demostra l’existència d’11 colles de Falcons federades (10 a Catalunya i una a la Catalunya Nord) que porten les seves figures a dins i fora de les nostres fronteres.

Una d’aquestes colles són els Falcons de Barcelona, que malgrat portar només 13 anys d’història han aconseguit arribar a un nivell propi de colles amb molta més antiguitat. Les seves actuacions no es redueixen només a la capital catalana, sinó també a molts pobles de Catalunya i a països tant llunyans com Bèlgica, Romania, Itàlia, Polònia…

Els Fets de la Gleva

El 5 de març es desplaçaran fins a Sant Hipòlit de Voltregà (Osona) per participar a la celebració en record dels Fets de la Gleva. En aquesta festa es recordarà als 300 homes que es van enfrontar a l’exèrcit borbònic l’any 1714, que dirigia el comte de Montemar. Aquests 300 catalans volien defensar l’estratègic Santuari de la Gleva, però l’exèrcit borbònic després d’una gran ofensiva va acabar matant el capità calà Cararac. Els homes atrinxerats van pactar una rendició amb les tropes borbòniques, només amb la condició que es respectés la vida dels defensors del Santuari. L’exèrcit borbònic va trencar aquest pacte i va executar a tots els homes refugiats al Santuari. Malgrat això, l’exèrcit català va poder retirar els borbons del Voltreganès, gràcies al suport que van rebre, el dia següent, del Marquès de Poal.

A la festa organitzada per Òmnium Cultural al Voltreganès, hi haurà una exhibició de diferents elements de cultura popular. Serà una gran oportunitat per veure els Falcons de Barcelona i conèixer aquest moviment cultural centenari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa