Pocs dies abans de la Diada, es difonia a través de les xarxes socials un missatge adreçat als castellers: “Buscamos voluntarios para un castell el 12 de octubre en Plaza Cataluña. Apúntate, pásalo, te enseñamos”. Era un missatge anònim, però vinculat a l’organització de la manifestació que una part de l’unionisme prepara per al 12 d’octubre. El missatge anava acompanyat d’una fotografia en què l’enxaneta duu una bandera espanyola.
Aquest missatge va arribar a diverses colles castelleres, un parell de dies abans que a la Diada, una seixantena llarga de colles fessin castells per animar la manifestació als cinc punts del país. Tornaveu ha aprofitat aquesta situació per preguntar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya fins a quin punt el fet casteller està polititzat en un sentit o altre. El seu president, en Jordi Grau, explica que “el fet casteller és com la societat, recull moltes sensibilitats, és el reflex d’un país divers, si bé és cert que en els darrers anys moltes colles, potser una majoria, s’han posicionat a favor del procés polític que viu el país, sense que això vulgui dir que els castells siguin propietat d’una ideologia determinada. Des de la Coordinadora respectem i donem suport a totes les colles, sigui quin sigui el seu posicionament en el debat polític”, remarca Grau. Pel que fa a la crida per al 12 d’octubre, Grau reconeix que les colles “no ens han comentat res”, però en tot cas veu poc probable que alguna colla s’hi sumi.
“Dins de la junta de la Coordinadora hi ha moltes opinions i totes igual de respectables, una altra cosa és què faci cada colla, i és innegable que l’independentisme ha generat una gran adhesió per part de moltes colles”, diu Grau. De fet, Grau també és membre de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, i exemplifica el compromís d’aquesta colla amb el sobiranisme “des de l’any 1992, quan es va negar a participar als Jocs Olímpics perquè no hi havia un comitè olímpic català, i la colla està adherida a l’ANC”.