Bastoners, castellers i altres construccions humanes combina el rigor tècnic i la bona feina de recerca de Xavier Cordomí –director de La Casa dels Entremesos, que ha fet els textos– amb el caràcter divulgatiu, aportat sobretot per les il·lustracions de Juanol0. Es tracta d’un retrat de les cartorze colles de bastoners, set de castellers, una de falcons i una de moixingana de la ciutat de Barcelona. El lector hi trobarà informació sobre l’origen, la història i el seu repertori, però també curiositats i algunes claus per interpretar les singularitats i argots bàsics de les colles, dels seus balls i les construccions.
A la presentació del llibre, que es va fer dijous passat al Palau de la Virreina, amb la presència de Xavier Cordomí; Francesc Fabregat, cap de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona, i Xavier Arola, director de l’editorial, aquest darrer va explicar que aquest volum ha suposat un repte especial: “A les il·lustracions s’ha intentat copsar l’essència de les colles, que, en aquest cas, i a diferència dels grups festius dels volums anteriors, són formacions corals, lligades al moviment. Com traslladar això al llibre va ser tot un repte”.
Per la seva banda, el director de La Casa dels Entremesos, va destacar que l’obra constitueix “una instantània real de la situació dels col·lectius a Barcelona” en el moment actual. I així, va explicar que mentre estaven preparant el llibre, s’estaven creant dues noves colles de bastoners, la Colla Bastonera d’Horta i el Ball de Bastons de Sant Andreu, “de forma que ens hem hagut d’imaginar el seu vestuari”. O també amb “moltes alegries que ens estan donant les colles castelleres”, com la celebració del 50è aniversari dels castellers de Barcelona, o la recuperació de la colla de Sarrià.
Com va recordar Arola, el llibre es dirigeix en primer lloc a tots els col·lectius que hi surten, que han col·laborat en l’obra, però l’objectiu és sobretot donar a conèixer la riquesa patrimonial a persones que no en formen part d’aquests àmbits o que hi estan tan familiaritzades, “perquè els permet entrar i seguir la festa, que és el pas previ a estimar-la”.