Tornaveu
El món casteller, explicat per a neòfits

Malgrat la seva majestuositat, les diades castelleres estan carregades de simbolisme, tradició, història i, és clar, de tecnicismes. Tot un conjunt d’elements que, fins fa ben poc, només es podien conèixer a les diades, i que esdevenien una barrera per a aquells que volien formar part d’aquesta festa. Quarts de nou. Tot el que cal saber del món casteller (Ara Llibres i Televisió de Catalunya, 2013) aconsegueix transmetre la veritable emoció de les places en les seves dues-centes pàgines.

A càrrec de Raquel Sans i Patrícia Martínez del Hoyo, periodistes especialitzades en la matèria i presentadores del programa Quarts de Nou de TV3, l’obra és un bon punt de partida perquè els lectors participin d’aquest espectacle, reconegut com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

De caire visual i divulgatiu, el llibre inclou capítols sobre els orígens dels castells, rivalitats històriques, el paper de les dones, el debat entre competició i tradició, i d’altres sobre les parts d’un castell, les seves diverses tipologies, els rols de tots els integrants, les puntuacions, la seva escenografia dins de la plaça i un d’específic sobre el Concurs de Tarragona, entre d’altres. Tot combinat amb píndoles sobre anècdotes i curiositats, recomanacions per als neòfits, i articles de personatges públics –com Xavi Coral– i del món casteller.

Per tancar aquesta primera experiència teòrica, l’obra obsequia als principiants amb una descripció de les principals colles castelleres i un petit diccionari per entendre els castells. Un primer pas abans de trepitjar la plaça.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa