Tornaveu
El Castelloscopi participa al Festival Grec

El Castelloscopi presenta la seva sortida d’estiu. Del 5 al 10 de juliol s’exhibirà al Mercat de les Flors, en el marc de l’IPAM (International Performance Arts Meeting) del Grec Festival de Barcelona. I ho farà havent renovat les trenta-cinc pantalles i la lona del terra, i amb un plafó explicatiu del fet casteller en anglès. Una segona vida per a una instal·lació audiovisual que torna al seu barri natal, el Poble-sec.

El Castelloscopi és un projecte iniciat a finals del 2014 dels Castellers de Poble-sec que es tracta d’una estructura metàl·lica vertical formada a base de monitors que, apilats seguint la forma d’un castell humà, reprodueixen les vistes que tenen els membres del castell, ja que els membres de la colla han pujat les seves construccions duent les ulleres per enregistrar els vídeos subjectius que es veuen als monitors. Després de diverses exposicions, la vuitena exhibició del Castelloscopi, en poc més d’un any serà de gala. En primer lloc, per l’emplaçament i el nivell de la sortida: al Poble-sec, barri de la colla creadora del projecte; al vestíbul d’un equipament cultural de primer nivell, el mercat de les flors; i en el marc del Grec Festival de Barcelona i el seu International Performance Arts Meeting. L’IPAM és una trobada pensada per fomentar la materialització de nous projectes artístics i l’intercanvi d’idees sobre la creació escènica, a més de generar projectes d’exhibició i producció. L’objectiu últim de l’IPAM és fer més fàcil la circulació d’espectacles produïts a Catalunya per escenaris d’arreu del món i també obrir una porta a la col·laboració d’artistes catalans amb creadors internacionals. Per aquest motiu, s’ha creat un plafó informatiu del fet casteller i la pròpia instal·lació audiovisual en anglès.

En segon lloc, perquè el projecte s’ha renovat notablement. Per una banda, amb trenta-cinc pantalles noves, uniformes, modernes i de més polzades. Així, l’espectador gaudirà d’una immersió en el fet casteller amb millor qualitat visual i amb més fiabilitat. I, per l’altra, amb una nova lona trepitjable, que substitueix la que hi havia, gastada per l’ús dels 1.200 nens i nenes que n’han fet el taller pedagògic.

Amb la constància d’una colla que vol i pot créixer, el Castelloscopi és un exemple innovador de la cruïlla on es troben tradició i modernitat. Finançat a través d’un projecte de microfinançament a través d’internet, el Castelloscopi s’ha portat a les principals viles castelleres, ha estat reconegut amb el Premi Ciutat de Barcelona, i ha participat a la mostra Som Cultura Popular, celebrada a finals de gener d’aquest any. La seva participació al Festival Grec de Barcelona porta els seus organitzadors a desitjar, i amb motius de pes, el dia que el Castelloscopi viatgi a l’estranger per mostrar el fet casteller i els seus valors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa