Tornaveu
El Castelloscopi es presenta en societat i es prepara per anar a la Filmoteca

Després de la presentació al Centre Cultural d’Albareda, del dissabte 25 d’abril, el Castelloscopi es podrà visitar al vestíbul de la Filmoteca de Catalunya de l’1 a l’11 de maig.

Dues-centes persones van assistir dissabte passat a la presentació oficial del Castelloscopi, la instal·lació audiovisual pedagògica castellera dels Castellers del Poble-sec. Va ser un acte complet però amb bon tempo, en unes instal·lacions idònies, el Centre Cultural Albareda, amb més de 200 persones de públic.

Per començar, l’equip del projecte va explicar tots els detalls del Castelloscopi, de l’origen de la idea al taller pedagògic que el complementa, passant pel seu procés de construcció. Com a últim parlament, Sergi Sànchez, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, va explicar el perquè del suport al projecte de l’òrgan casteller més important, i el procés d’acompanyament que han realitzat.

El Castelloscopi és una estructura metàl·lica vertical formada a base de monitors que, apilats seguint la forma d’un castell humà, reprodueixen les vistes que tenen els membres del castell. Les pantalles substitueixen les posicions que ocupa cada casteller, reflectint la visió subjectiva que tindria. Precisament, els vídeos que es veuen als monitors són enregistraments fets a través d’unes ulleres amb càmeres que van dur els membres de la colla en l’aixecament dels castells.

A continuació, i com a moment central de l’acte, es va descobrir el Castelloscopi, tapat fins al moment amb llençols blancs. Es va fer de nit a la sala d’actes, i després d’un compte enrere popular, les trenta-cinc pantalles de la instal·lació van donar llum a un projecte gestat durant més d’un any, i que va deixar embadalits a tots els presents, però en especial a la canalla present.

I mentre uns gaudien del Castelloscopi a la sala d’actes, va començar al pati, acompanyat d’un volàtil refrigeri, el concert dels BCN Ska-jazz Orquestra.

Dues hores i mitja després de l’inici de l’acte es va donar per finalitzada la vetllada. En aquest moment l’equip del projecte ja només tenia una cosa al cap: la Filmoteca de Catalunya.

I és que la primera exhibició del Castelloscopi serà en aquest equipament situat al barri del Raval de Barcelona, en un acord a tres bandes que inclou al departament de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya.

El castelloscopi permetrà experimentar algunes de les sensacions que viuen els membres de les colles castelleres, de l’1 a l’11 de maig al vestíbul de la Filmoteca, a la plaça Salvador Seguí del raval barceloní.

Articles relacionats

El castelloscopi: un castell format per mirades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa