Tornaveu
2013: 10 anys de Falcons de Barcelona

Amb motiu de la celebració dels 10 anys de la fundació dels Falcons de Barcelona s’ha editat un llibre recopilatori d’aquesta activitat, com a mostra dels que s’ha fet i sobretot del que es té la intenció de realitzar en el futur.

El llibre aprofita per contextualitzar el fenomen dels falcons, situant els seus orígens a l’Europa de l’Est durant el segle XVIII a partir de les idees de tot un seguit de pensadors humanistes com Johann Amos Comenius que promovien la introducció de la gimnàstica en el camp de l’ensenyament, provocant el sorgiment a diversos països (Hongria, Txèquia, Bulgària, etc…) d’associacions esportives i gimnàstiques tenint com a característica comuna l’autoafirmació nacional.

A finals del segle XIX Txecoslovàquia consolida els Sokols (falcó en txec), i a començaments del segle XX es produeix la seva expansió mundial i arriba a Catalunya consolidant-se en els anys trenta.

Finalitzada la guerra civil espanyola no es va permetre la seva reorganització i van desaparèixer pràcticament tos els grups de falcons. Només va romandre el grup de Sant Vicenç dels Horts, fet fonamental per la supervivència del fet falconer a Catalunya.

Poc a poc, però, van anar naixent grups de falcons a diverses poblacions catalanes havent en l’actualitat deu colles (Llorenç del Penedès, Piera, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Castellcir, Malla, el Riberal, Vallbona d’Anoia i Capellades), a les quals se’ls hi reserva la darrera part del llibre.

Després d’aquest article introductori el llibre es centra en els deu anys del Falcons de Barcelona amb profussió de fotografies, anècdotes i dades que donen una imatge del que ha significat i significa aquest moviment per la ciutat de Barcelona.

Els Falcons de Barcelona també disposen d’una mascota El Niku el qual simbolitza un falcó au i que és utilitzat per la canalla falconera entre actuació i actuació, fent-lo ballar i animant les trobades.

Per acabar destacar que la música ha estat força present en el món falconer, nogensmenys però, de diverses formes i modalitats. Històricament era la música clàssica la utilitzada per acompanyar les actuacions. A Catalunya i a partir dels Falcons de Vilafranca del Penedès fou la gralla l’instrument per excel·lència que acompanya a gairebé totes les actuacions falconeres catalanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa