A les places -de Vilafranca del Penedès, Tarragona, El Vendrell o Súria- les colles aixequen aquests dies els primers castells de la temporada. Coincidint amb aquesta inauguració oficiosa, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va celebrar dijous passat la inauguració oficial amb un acte des de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona en format d’aplec que va reunir les colles, entitats i agents. La festa va donar a conèixer el calendari de retransmissions de diades castelleres i la nova campanya de comunicació, que incideix en valors com la inclusivitat i les relacions intergeneracionals.
L’acte va comptar amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, qui va destacar la configuració de la pinya com un “veritable exemple de complicitat, de força, d’unió, de treball en equip”. Per la seva banda, el president de la Coordinadora, Rubén Gaón Garriga, va reclamar que els locals d’assaig s’omplin de noves històries i “de vida”, perquè és allà on es fa el treball per després poder “gaudir i fer gaudir a les places”.
Un dels noms protagonistes van ser els Castellers de la Vila de Gràcia, que van rebre el guardó ‘Pilar 2023’ per l’impuls de la beca Mike Lane, un projecte que premia treballs d’investigació i recerca en la prevenció i cura de lesions medul·lars i cervicals. També van rebre un reconeixement quatre colles que aquest 2023 estan d’aniversari: els Castellers de Vilafranca (75 anys), els Castellers d’Altafulla (50 anys) els Castellers de Badalona (25 anys) i els Castellers de Cerdanyola (25 anys).

L’assaig va ser el tema central i va vertebrar el programa de la gala. Cinc membres de colles castelleres vinculats a àmbits com la cultura, l’esport, la comunicació, la medicina i la integració van relatar com es viu el treball previ a les diades castelleres: Edna Almirall, canalla dels Moixiganguers; Alba Llop, investigadora Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i castellera de Sant Cugat; Marta Bach, waterpolista i castellera dels Capgrossos de Mataró; Xavier Ribera, director de comunicació de BASF i casteller de la Jove de Tarragona, i Eloi Collell, presentador dels Sagals d’Osona i representant pel dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual al Parlament Europeu.
L’acte va donar a conèixer el calendari de retransmissions de diades castelleres. Seran un total de 18 directes que es podran a les televisions locals i La Xarxa+ entre el 24 de juny (Diada de Sant Joan de Valls) i el 19 de novembre (Diada de Minyons de Terrassa). Una temporada que el món casteller espera que retorni la plena normalitat després de la pandèmia. I també es va presentar la nova campanya de comunicació, que es posarà en marxa el 25 d’abril. Sota el lema ‘Les grans coses passen a l’assaig’, es convida a la ciutadania a participar dels assajos de la colla castellera del seu territori.