Tornaveu
Els castells com a teràpia i eina d’integració als centres penitenciaris

Participar en una colla castellera transcendeix l’oci i el valor patrimonial que li atorga el fet d’haver estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Són valors com el treball en equip, la solidaritat, la tolerància, la confiança o l’autoestima. I és justament aquest plus el que el projecte Una nova pinya vol aprofitar. Impulsat per l’equip sanitari de la Unitat de salut mental del centre penitenciari Brians 1 (UHPP Catalunya) amb la col·laboració dels Vailets de Gelida, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el centre penitenciari i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, té l’ambició de convertir els castells en una eina d’integració i teràpia per a les persones que, privades de llibertat, necessiten un reforç per a la seva salut mental i per facilitar la seva rehabilitació i reinserció a la societat.

Formació teòrica i pràctica

La primera fase del projecte es planteja a partir de tres sessions al centre on l’activitat i els valors castellers són protagonistes. Es tracten aspectes d’història, tècnica i vocabulari casteller, i aquesta setmana s’han pogut fer les primeres pràctiques en posicions de baix, segon, lateral o agulla, entre d’altres. Una nova pinya és una prova pilot on participen cinc pacients de l’hospital sanitari de Brians 1, que volen formar part del projecte de forma voluntària i que compten amb el permís dels responsables del centre. S’exclouen pacients amb delictes de naturalesa sexual, contra la dona o menors.

A més, per primera vegada el programa inclou sessions teòriques i presencials dins el centre però també sortides a diverses diades castelleres. Durant els mesos vinents estan previstes fins a quatre sortides que comptaran amb la complicitat de les colles participants i la supervisió de personal sanitari de Brians 1, juntament amb persones voluntàries de la colla col·laboradora, Vailets de Gelida, que ja han participat en els tallers previs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa