Tornaveu
Un cicle de conferències relaciona el cant coral com a via per a la inclusió

El dissabte 11 d’abril, d’11h a 14h del matí, se celebrarà el 5è Cicle de Conferències Cant Coral i Inclusió al Centre Comarcal del Barcelonès (carrer de les Tàpies, 4).

El cant com a rehabilitador de l’afàsia, experiències de corals amb persones amb discapacitat física i mental i amb persones grans, així com un projecte d’integració de joves a través del cant, seran les conferències de la jornada, que es clourà amb un homenatge al músic i pedagog Juli Hurtado director de la Coral Allegro de la ONCE, formada per nens i joves amb discapacitat visual.

La cinquena edició de les Conferències Cant Coral i Inclusió arrencarà amb les experiències que relacionen la millora de l’afàsia, és a dir, les dificultats de comprendre i produir llenguatge, amb el cant coral. La doctora Carmen García-Sánchez, neuro-psicòloga adjunta del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i professora de la UAB, parlarà sobre com pacients que han vist afectada la seva capacitat de comunicació arran d’un ictus, un traumatismes cranioencefàlics, un tumors cerebrals, o algunes infeccions (meningitis, encefalitis…) i malalties neuro-degeneratives, aconsegueixen una millora a través del cant coral. García-Sánchez exemplificarà això a través del Cor Canta Sant Pau, primer cor de persones afàsiques de l’ Estat Espanyol, nascut al si de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Tot seguit, el músic i cantaire, Albert Tort, parlarà de l’experiència de la coral que presideix, la Coral Laroc de Vilafranca del Penedès, amb l’associació Univers Penedès, que acull a persones discapacitades i els seus familiars.

L’equador de les conferències el marcaran Àngels Costa i Roger Santaeugènia, directora i professor de l’escola de música Art9, que han desenvolupat el projecte Carles Riera per a gent gran i persones amb malalties mentals.

A continuació, el director coral Esteve Nabona presentarà el Projecte Clavé XXI, impulsat per La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, i que té com a objectiu fomentar la integració social d’infants i joves. El Projecte Clavé XXI, que reivindica Josep Anselm Clavé com a pioner, a la darreria del segle XIX, a engegar iniciatives de caire social relacionades amb la música, enguany ha comptat amb una trentena de formacions corals d’entitats socials i escoles de primària de Barcelona (Ciutat Vella, Verdum i Verneda), Sabadell, Mataró i Manlleu, tot implicant-hi un total de 560 infants i joves.

Per acabar, el professor de música Christian García farà un homenatge al músic, director i pedagog Juli Hurtado, mort al novembre passat i que deixa tota una carrera dedicada a la música i a la inclusió social. García, estudiant i deixeble del mestre, parlarà, entre d’altres, d’iniciatives d’Hurtado com ara la Coral Allegro ONCE, formada per nens i joves amb discapacitat visual.

La 5a edició de les Conferències Cant Coral i Inclusió, una iniciativa del Moviment Coral Català, és oberta a tothom qui estigui interessat a aprofundir sobre el cant coral com una eina de millora social. Els interessats poden demanar més informació a [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa