Tornaveu
La Mercè recupera els populars balls corejats de Clavé

Els Cors de Clavé retornen al seu origen en el seu tradicional concert de les festes de la Mercè amb el nou espectacle Els balls corejats. El muntatge, amb tres cors d’homes, orquestra simfònica i per primera vegada un esbart, recrearà les populars sessions de cant ballable a l’aire lliure que s’oferien a Barcelona a mitjans del segle XIX. Serà del diumenge 25 de setembre a la nit a la plaça Sant Jaume.

A la Barcelona de mitjan del segle XIX, les tardes i vespres dels dies festius la gent treballadora omplia els jardins d’Euterpe –l’actual passeig de Gràcia– per gaudir dels balls corejats d’Anselm Clavé. Allà s’hi ballaven els ritmes que triomfaven en aquella època (vals, polca, schottisch, americana, rigodon…) interpretats per cors d’homes i acompanyats per orquestra o banda. Més enllà del seu aspecte lúdic, hi havia la convicció de Clavé de poder dignificar les condicions de vida de la classe obrera mitjançant la música.

Aquells balls corejats tornen enguany a Barcelona amb ocasió de les festes de la Mercè de la mà de la Federació de Cors de Clavé. La proposta reunirà tres cors d’homes de la Federació – L’Aliança de La Garriga, Artesans de Gelida i La Lira de Sant Cugat del Vallès– , juntament amb vint-i-cinc músics de l’Orquestra Simfònica Clavé, i també els dansaires del Petit Ballet de Barcelona. I és que, “no hem d’oblidar que les cançons que escrivia el mestre Clavé eren cançons per ballar”, recorda Bruno Nájera, president de Cors de Clavé, qui afegeix que els dansaires també convidaran al públic a sumar-s’hi a l’espectacle i ballar.

Nájera explica que amb aquesta proposta es vol “tornar a Barcelona aquest gènere tan propi de la ciutat” i també “reivindicar un gènere que va ser pioner del cant popular al carrer a Catalunya”.

El repertori inclourà peces com la polca ‘La maquinista’ o el popular ball de Sant Farriol, molt lligat a la cultura popular, que seran interpretats amb els arranjaments originals del metre Clavé, fruit del projecte Clavé Desconegut, que ha permès recuperar una vintena de manuscrits del gran compositor i director barceloní. El projecte, impulsat per la Federació en col·laboració de la Diputació de Barcelona, forma part dels actes de preparació del bicentenari Clavé 2024.

X Mostra de Cors a Platja d’Aro

Abans del concert de la Mercè, aquest dissabte 17 de novembre Platja d’Aro acollirà la X Mostra participativa de Cors de Clavé, amb l’actuació de les corals Camprodon i La Vall d’Aro i les societats corals La Llanterna, Unió Llorentenca i Retorn Planenc. A l’acte es farà el lliurament de les medalles d’or dels Cors a Maria Dolors Massó, històrica presidenta de la Societat Coral l’Harmonia Antoniense, de Sant Antoni de Calonge, i a Maria Rosa Comas, veterana cantaire de Castell d’Aro.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi Gros a setembre 15, 2022 | 01:16
    Jordi Gros setembre 15, 2022 | 01:16
    És un espectacle idèntic al que la Viviana Salisi va idear amb la Coral Escriny i que s'anomenava "Jardins d'Euterpe". Hi participava l'Esbart Manresà ique, enguany va guanyar el premi Clavé a la millor producció en directe

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa