Tornaveu
La Joia de Montjuïc, la darrera coral dels barris candelians

En el marc d’una mostra de fotografies, documents i objectes històrics relacionats amb els 90 anys de vida de la Societat Coral La Joia de Montjuïc, que decoren la sala d’actes de la Biblioteca Francesc Candel, s’està celebrant la commemoració dels noranta anys de vida de la darrera coral dels que han esdevingut “els barris candelians”. Originària del barri del Port, com la desapareguda Portense, també és hereva de La Lira Tunisenca, vinculada a l’Ateneu Obrer, que fou el centre principal de l’activitat sociocultural de l’actual Marina de Sants, el Can Tunis que Candel immortalitzà en els seus llibres.

Nascuda amb l’Exposició Internacional del 1929

Sorgida coincidint amb la Fira Internacional del 1929, la presideix actualment el restaurador Víctor Nuez i existeix una estreta relació, quasi com qui diu de germandat amb la Fundació Paco Candel, de la qual és soci d’honor. Sent així s’entén que el cartell commemoratiu del 90 aniversari de la coral, hagi estat encarregat a l’escultor Ferran Soriano, autor de la maqueta del monument als Altres Catalans, que s’està promovent, i que la conferència inaugural del dia 2 de maig, s’encarregués a Pere Baltà, president de la Fundació i estudiós de la història del moviment claverià. La il·lustració i les societats corals s’ha titulat l’exposició que ha ajudat bona part de l’auditori a descobrir una poc coneguda funció per la popularització de la cultura, que era l’objectiu fonamental del moviment coral que impulsà Josep Anselm a mitjans del segle XIX.

La segona conferència ha estat una passejada per la història de la música de la mà de Josep Mut, que fou durant tot un quart de segle director de la Banda Municipal de Barcelona, fent un reconegut esforç per acostar la música als barris més populars de la ciutat, actitud per la qual ha estat guardonat amb el Memorial Francesc Candel. L’auditori ha descobert durant la seva documentada exposició com, gràcies a Josep Anselm Clavé, s’introduïren a Catalunya grans figures universals com Verdi i Wagner –especialment, aquest-, connectant-nos amb els grans moviments universals.

En el darrer acte del cicle commemoratiu, previst pel 25 de maig, també a la biblioteca Francesc Candel, intervindran el president de la Federació de Cors de Clavé, Josep Cruells, i l’historiador Josep Canadell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa