Tornaveu
Els Premis Clavé busquen els millors treballs del cant coral català

La Federació dels Cors de Clavé ja ha posat en marxa la 4a edició d’aquests guardons, que busquen reconèixer i servir d’altaveu a entitats, cantaires i obres del cant coral a Catalunya. El certamen presenta enguany una nova categoria, la de la trajectòria per a una entitat claveriana, que se sumarà a les deu ja anteriors, i també estrenarà un nou sistema de participació, que permetrà votar les candidatures i seguir tot el procés a través del web www.premisclave.cat.

Els premis amplien enguany les categories fins a dotze, totes elles de nominació popular. El públic tornarà a votar el millor espectacle, producció o concert amb música, intèrprets o producció catalana, estrenat l’any 2021 tant en directe com a les xarxes.

El jurat serà l’encarregat de decidir sobre les altres nou categories, que van des del millor enregistrament de cant coral i millor composició fins a millor projecte educatiu i trajectòria de director. Es manté la categoria que es va estrenar l’any passat, de millor producció no coral de cultura popular, amb l’objectiu d’obrir els premis a altres disciplines i federacions de la cultura popular i fomentar les sinergies entre elles. A més, en aquesta quarta edició hi haurà un reconeixement específic a la trajectòria d’una entitat claveriana.

La Federació ha donat a conèixer els membres del jurat, que estarà de nou conformat per set personalitats vinculades al món coral i la cultura popular a Catalunya: Francesc Planells, vicepresident de la Federació; el director de cor i etnomusicòleg Ramon Vilar; la directora i compositora Andrea de Escalada, ambaixadora dels Cors de Clavé; la directora Elionor Canas, Medalla d’Or dels Cors de Clavé 2019; Xavier Cordomí, investigador i activista de la cultura popular; la comunicadora Esther Pardo i l’organista i pedagog Andreu Martínez.

Bruno Nájera, president dels Cors de Clavé, confia repetir en aquesta quarta edició la gran participació de l’any passat, amb 368 candidatures, 85 nominats i 15 finalistes, uns números que demostren que “el cant coral i la cultura popular a Catalunya té una gran força i resisteix contra tota mena de dificultat”.

Gala de lliurament a la primavera

L’entrega dels premis serà a la primavera –en data i lloc encara per determinar, en un acte que repetirà “el format de concert i de gran festa del cant coral” d’anys anteriors. Però a més, Nájera avança una novetat: una audició d’una simfonia de Josep Ribera i Miró (1839-1921), autor de moltes sarsueles i obres de música sacra i profana, que la federació ha recuperat recentment dins el projecte Clavé Desconegut. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Cultura Popular, busca treure a la llum l’obra oblidada d’alguns dels grans compositors catalans coetanis del mestre Josep Anselm Clavé.

Homenatge a Josep Anselm Clavé

Els premis són també un homenatge a Josep Anselm Clavé (1824 – 1874), fundador del moviment coral i un dels impulsors més importants del moviment associatiu. La seva fita principal va ser aconseguir apropar la música a les classes populars a través del cant coral, fet que l’acabaria portant a crear l’Asociación Euterpense de cantaires l’any 1860.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa