Dijous 30 de setembre, després d’un any d’obres, els Lluïsos estrenen el nou edifici, just quan compleixen 160 anys. Per a la inauguració se celebra un acte d’inauguració a partir de les 17h de la tarda amb portes obertes per a tots els socis.
A més, la Junta de l’entitat farà l’acte solemne de lliurament de les claus de les noves sales als presidents de cada secció. Serà un acte simbòlic però ple d’il·lusió per la fita aconseguida després d’un any d’obres i amb la dificultat d’haver hagut de reubicar provisionalment totes les activitats a altres espais de la plaça del Nord i del barri de Gràcia. El nou edifici comptarà amb molt més espai per a les més de 500 persones que passen diàriament per l’entitat.
La construcció dels nous Lluïsos ha representat aixecar de nou l’emblemàtic edifici de la plaça del Nord, a excepció de la façana, conservada com a patrimoni arquitectònic. Les obres han permès adaptar l’edifici a la normativa vigent i comptar amb unes instal·lacions molt més àmplies i modernes, amb tota una nova planta al soterrani, i amb un nou teatre que serà un els trets més significatius dels nous Lluïsos, però que no estarà llest fins al novembre.
Les obres, que han costat gairebé 3 milions d’euros, han estat possible gràcies a tres vies de finançament: una subvenció d’1,3 milions a través de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, un préstec bancari de 700.000 euros, i finalment, la captació de diners a través d’ajuts individuals i patrocinis prevista al tram final i que, junt amb un nou ajut municipal, busca arribar als 750.000 euros.
Per aquest motiu, l’entitat ha afrontat la recta final de les obres amb la posada en marxa d’una campanya de recollida de diners ja prevista a l’inici del projecte per a fer front al cost pendent per finançar les noves instal•lacions. La campanya pretén implicar 400 famílies perquè aportin un dipòsit de 500 euros, a retornar a partir dels dos anys. La iniciativa, que ja ha recollit 27.000 euros, du per nom “400 x 500, la recta final!” i reprodueix la imatge d’un dorsal d’una cursa.
Consolidació i renovació d’activitats
Lluïsos és una de les entitats deganes del barri de Gràcia i de la ciutat des de fa 160 anys. Promou el lleure, la cultura i l’esport, i compta amb 1.200 socis i sòcies que són en la seva gran majoria joves: el 70% tenen menys de 30 anys. Més de 500 persones passen cada dia per les seves instal•lacions per a fer-hi algun taller, assajar a una de les 7 corals, entrenar entre els 250 jugadors i jugadores de bàsquet o per fer-hi teatre, esplai, hort urbà, casals d’estiu, compartir aficions en el grup ‘No estiguis sol’, i més d’un centenar d’activitats. Tota aquesta diversitat d’opcions és possible gràcies a les 200 persones d’àmbits molt diferents que hi treballen desinteressadament.
Amb la il·lusió d’inaugurar un nou edifici, el curs 2015-16 engega amb força: una temporada estable de titelles per a escoles, programació familiar periòdica i la repetició d’experiències tan exitoses com el #nanoteatre o el Festival de Màgia Jove de Barcelona, que enguany se celebrarà el 23, 24 i 25 d’octubre. A més, Lluïsos vol ser motor del teatre amateur de la ciutat i acollirà companyies residents durant tot l’any. Actualment compta amb 7.500 espectadors anuals de públic bàsicament familiar. Ara bé, el teatre dels Lluïsos no s’inaugurarà fins als dies 21 i 22 de novembre amb el clàssic Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare a càrrec del grup de teatre de Lluïsos de Gràcia, Sotacabina Teatre. Però a continuació es resumeixen dues de les principals i innovadores línies d’acció.
Titelles i companyies residents
Així doncs, pel que fa als espectacles de titelles, la primera companyia de la programació d’enguany serà La Perla 29 amb La Julieta, un muntatge dirigit per Oriol Broggi i interpretat per Rosa Gámiz. Tot seguit cinc companties més realitzaran els seus espectacles.
Pel que fa a les companyies de teatre residents, el director artístic de La Perla 29, Oriol Broggi, ha format part de la comissió artística que ha seleccionat les dues propoestes: Contra la paret, del Col·lectiu La Pública; i La Trinxera, de la Companyia Laura. Broggi, en la presentació de la nova temporada del teatre duta a terme dimarts 29 de setembre, ha destacat que es tracta de “dos muntatges inèdits que tenen en comú un lideratge jove i un rerefons social”.
Teatre necessari
Contra la paret és un espectacle que barreja el documental i la ficció. A partir de fets que han passat a Barcelona en els darrers 10 anys des de 2006 com el 4F, presumpte cas de corrupció policial, judicial i administrativa en la qual uns joves, entre ells la poeta Patricia Heras, van ser incriminats, sense proves suficients, per una agressió a un membre de la Guàrdia Urbana, cosa que va conduir al suïcidi d’Heras en un permís penitenciari; la mort de l’empresari Juan Andrés Benítez en una actuació dels Mossos d’Esquadra, o el cas d’Esther Quintana, que va perdre un ull durant la vaga general del 12 de novembre de 2014, i que la investigació judicial apunta al tret d’una pilota de goma per part del cos de la policia catalana. La companyia Col·lectiu La Pública s’inspira per a crear una dramatúrgia que qüestiona l’ús del poder per part dels cossos policials i judicials, i els conflictes socials i personals que se n’esdevenen. La peça, que estarà dirigida per Lali Álvarez (autora i directora de Ragazzo, sobre l’assassinat de Carlo Giuliani a mans de la policia en les manifestacions a Gènova per la cimera del G-8) i interpretada per David Teixidó, Clara Garcés, Sergi Gibert i Jaume Nieto, vol investigar la possibilitat que té el teatre com a canal de reflexió i debat.
D’altra banda La trinxera és un muntatge que protagonitzaran cinc joves d’entre 19 i 28 anys que volen plasmar la desorientació social de la seva generació a través d’un crit: un crit de ràbia, un crit d’impotència, però també un crit d’eufòria, un crit d’esperança, un crit de vida. Ells seran Ivet Zamora, Pablo Macho, Laia Manzanares, Colette Casas i Sara Schkot.