Tornaveu
El nou Cor Jove Nacional de Catalunya es posa en marxa

L’11a edició del Cor Jove Nacional de Catalunya (CJNC) arrenca el curs el pròxim 28 de juliol a Vic, amb la celebració del primer i habitual encontre d’estiu. Allí s’hi trobaran els 31 joves cantaires que conformen la nova fornada del Cor, “la majoria joves i molt joves (entre 18 i 19 anys)”, molts d’ells nous en aquesta experiència, i tots “amb molt bon nivell i molt de talent”, destaca la seva directora, Mireia Barrera.

Durant nou dies, els participants treballaran diversos aspectes de la tècnica vocal i musical, tindran sessions d’assaig amb cantants de cor professionals i amb directors convidats de prestigi, com Antoni Ros-Marbà. També prepararan el repertori que presentaran en concert en una breu gira pels Països Catalans: divendres 4 d’agost a la Seu d’Egara de Terrassa, el dissabte 5 a Banyuls de la Marenda (al Rosselló) i el dimenge 6 en el 51è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella.

Nova etapa del CJNC

Impulsat pel Moviment Coral Català el 2012 com a plataforma per als joves talents musicals del país, el CJNC enceta enguany una nova etapa que busca potenciar el vessant formatiu. Un dels principals canvis és l’ampliació de la durada del projecte, que passa de ser d’un a dos anys. A més, “si fins ara només es feia un encontre a l’estiu i una repetició d’una part del concert al febrer dins el cicle Emergents al febrer, a l’Auditori de Barcelona, ara hi haurà també un segon encontre més breu per Setmana Santa, amb un programa nou, que permetrà treballar de forma més continuada al llarg de l’any.

El projecte també posa èmfasi en la part formativa d’alt nivell i amb un enfocament interdisciplinar. “La meva idea”, explica Barrera, “no és ‘només’ que els joves tinguin la possibilitat de cantar, de fer concerts i de treballar amb altres directors, sinó també oferir-los una visió artística més enllà de la pròpiament musical, amb col·laboracions d’artistes d’altres disciplines, com Perejaume aquest any i el pròxim, segurament, amb l’Institut de la Dansa de Barcelona”.

Mireia Barrera, directora titular del CJNC durant dos anys

La poesia, eix central del programa

El programa dissenyat per Barrera per aquest any i que prepararan els cantaires durant l’estada a Vic girarà al voltant de la poesia, amb textos poètics d’autors catalans i músiques de compositors contemporanis. La primera part inclourà peces de Salvador Brotons, Mariona Vila o Manuel Oltra, interpretades al piano per Lluís Vidal, músic, compositor i fundador de l’Orquestra del Teatre Lliure; mentre que la segona serà “un compendi heterogeni de peces a cappella, amb poesies de Joan Maragall i Vicent Andrés Estellés, entre d’altres, en base a la proposta feta per Perejaume, qui dissenyarà una eventual ambientació artística de l’escenari.

Per Mireia Barrera, posar-se al capdavant d’un Cor d’aquestes característiques, efímer i que només es troba puntualment, significa un repte i una oportunitat. “El millor és que són joves i tenen moltes ganes d’aprendre. Tot està per fer, els joves no parteixen de zero, perquè cadascun d’ells porta el seu coneixement, però com a grup sí, perquè mai han cantat tots junts”.

Barrera ja va dirigir el Cor en l’edició de 2019, compartint la titularitat amb la mestra francesa Catherine Simonpietri. Llavors “em va fer molta il·lusió però va ser una experiència molt curta. Ara tinc la possibilitat de pensar i dissenyar aquest projecte a dos anys. Em fa il·lusió poder mostrar aquests joves com treballar al màxim nivell i preparar-los per cantar en els millors cors o grups vocals que pogués tenir el nostre país. I per cantar música d’ara, estrenes, peces de compositors actuals i música que potser està encara per escriure, perquè es pensa que potser no hi haurà un grup que la pugui cantar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa