Tornaveu
El cant coral català prepara el retorn als assajos
Quan podrem tornar a cantar? És la pregunta que ara s’estan fent les més de set-centes corals i prop de trenta mil cantaires que hi ha arreu de Catalunya. La veu cantada emet a l’aire més partícules i a més distància que la parlada, i cantar en grup comporta, inevitablement, la reunió de moltes persones. Per això, les federacions catalanes han presentat un Pla de Prevenció de Riscos, que pretén garantir la tornada a les activitats amb seguretat quan acabi el confinament.

Assajos a partir del setembre de 2020, amb mesures especials, i concerts amb públic a partir de la primavera de l’any vinent. Aquestes són les dates que plantegen les entitats corals i que es recullen en el protocol sanitari que han impulsat la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i el Moviment Coral Català (MCC). El document, que estableix una sèrie de mesures per protegir cantaires, directors, pianistes i músics en la tornada a les activitats, s’ha presentat a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme i Acció Culturals, qui l’ha traslladat al PROCICAT per a la seva aprovació.

Retorn gradual

Des de l’inici del confinament, els cors s’han reunit telemàticament per assajar. I s’aconsella continuar així fins que estigui el document aprovat i es tinguin més dades científiques. Si algun cor vol organitzar alguna activitat aquest estiu, s’haurà d’estudiar de manera individual la seva viabilitat.

El retorn serà voluntari i progressiu, de forma que es convocarà els cantaires en grups reduïts, que s’aniran ampliant a mida que s’avanci en el temps. Per això, es continuarà funcionant parcialment de forma telemàtica, per aquelles persones que no siguin convocades aquell dia, o per ser persones sensibles o per les que decideixin no assistir-hi.

Mascaretes i distància física

En els assajos, els i les cantaires segurament hauran de dur mascareta, tant per a l’accés com per cantar. També l’hauran de portar altres persones que hi assisteixin: director, pianista, etc., als quals també se’ls recomanarà dur pantalla facial o ulleres de protecció.

Igualment, el protocol estableix la necessitat de mantenir la distància física durant els assajos: 1,5 metres de separació mínima lateral i 2 metres entre les files. Com molts locals on assagen les corals són petits i poc ventilats, per poder complir amb aquesta mesura s’aconsella trobar altres espais grans o cantar a l’aire lliure.

A més, la junta del cor designarà una persona del mateix cor, preferiblement professional de la sanitat, per portar el control de les mesures de prevenció i higiene de la infecció, preparar la sala d’assaig i marcar l’espai individual que ha d’ocupar cada cantaire.

El protocol es preveu que pugi presentar-se la primera setmana de juny i a partir d’ell s’elaborarà una guia més senzilla i pràctica per als cantaires. A banda del document, actualment s’està fent una enquesta entre totes les entitats corals per tal de conèixer la incidència que ha tingut la COVID-19.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rossend a maig 29, 2020 | 19:48
    Rossend maig 29, 2020 | 19:48
    Aixo sera tan llarc , que sera la mort de les petites corals de pobles
  2. Icona del comentari de: Bibianna Bossa a maig 30, 2020 | 10:19
    Bibianna Bossa maig 30, 2020 | 10:19
    No home no!!! Hi tornarem tot@s! Ànims!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa